Wonen

Wanneer is asbest gevaarlijk?

asbest

Het is bij iedereen bekend dat asbest een zeer gevaarlijke stof kan zijn die je zo snel mogelijk moet laten verwijderen. Asbest zit alleen in veel dingen verwerkt en is niet altijd even gevaarlijk. Golfplaten waar asbest in zit dien je snel te vervangen, maar vloertegels hebben daarentegen niet zoveel haast.

Als je in en rondom het huis asbesthoudende materialen hebt is het nodig om een asbestinventarisatie aan te vragen. Ze inventariseren dan welke toepassingen ze moeten vervangen. Het kan vervolgens professioneel weggehaald worden.

Hoe asbest in het lichaam komt

De meest gebruikelijke manier waarop asbestvezels het lichaam binnendringen, is door te ademen. Asbesthoudend materiaal wordt over het algemeen niet als schadelijk beschouwd, tenzij het stof of vezels in de lucht afgeeft. Dan kun je ze namelijk inademen of inslikken. 

Veel van de vezels zullen vast komen te zitten in de slijmvliezen van neus en keel. Dit kunnen ze verwijderen, maar het kan zijn dat sommige delen diep in de longen of in het spijsverteringskanaal terechtkomen. Wanneer deze delen eenmaal in het lichaam zijn opgesloten, kunnen de vezels gezondheidsproblemen veroorzaken.

Brokkelige asbest

Asbest is het gevaarlijkst als het brokkelig is. De term “brokkelig” betekent dat je het asbest gemakkelijk met de hand kan verkruimelen. Daardoor kunnen er vezels in de lucht vrijkomen. Gespoten op asbestisolatie is zeer brokkelig. Asbest vloertegel is dat bijvoorbeeld niet.

Wanneer vezels vrijkomen

De volgende materialen laten in principe geen asbestvezels los: asbesthoudende plafondtegels, vloertegels, onbeschadigde bladen van laboratoriumkasten, dakspanen, branddeuren, dakspanen etc. Alleen wanneer het materiaal beschadigd raakt kan het zijn dat er vezels vrijkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het boren of breken van een asbest plafondtegel, dan kunnen er vezels vrijkomen in de lucht.

Door beschadiging en aantasting wordt de broosheid van asbesthoudende materialen vergroot. Waterschade, voortdurende trillingen, veroudering en fysieke impact, zoals boren, slijpen, polijsten, snijden, zagen of slaan, kunnen de materialen afbreken. Hierdoor is de kans op het vrijkomen van vezels groter. 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Wonen