Wonen

Vocht in huis bestrijden: de methodes

Vochtproblemen woning

Hulp nodig bij vochtproblemen in huis? Een lastige situatie! Vochtproblemen kunnen niet alleen schade toebrengen aan je huis, maar ook aan je gezondheid. Het is van cruciaal belang om te achterhalen welk type vochtprobleem zich voordoet, zodat je gericht actie kunt ondernemen. Elk vochtprobleem vereist een specifieke aanpak. In dit artikel vind je oplossingen voor vochtproblemen in huis.

Welk type vochtprobleem ervaar je?

Zoals eerder vermeld, zijn er diverse soorten vochtproblemen. Elk vochtprobleem heeft een unieke oorzaak en oplossing. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten vochtproblemen en hoe je ze kunt identificeren.

  • Optrekkend vocht: optrekkend vocht staat ook bekend als opstijgend vocht en ontstaat doordat grondwater zich via de muur omhoog beweegt. De vochtige plekken bevinden zich meestal niet hoger dan één meter boven de grond.
  • Doorslaand vocht: doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater door de buitenmuur naar binnen dringt. Dit kan gebeuren als de gevel beschadigd of poreus is. De vochtproblemen kunnen zich op elke plek aan de muur voordoen.
  • Condensatievocht: condensatievocht, ook bekend als leefvocht, ontstaat tijdens dagelijkse activiteiten zoals wassen, koken en drogen. Een gebrek aan ventilatie kan leiden tot condensvorming op koude oppervlakken zoals ramen en muren.

Oplossingen voor vochtproblemen in huis: methodes van vochtbestrijding 

De aanpak van vochtproblemen verschilt per type probleem. Omdat elk vochtprobleem een andere oorzaak heeft, is het essentieel om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Het is aan te raden om altijd een specialist in te schakelen om de juiste diagnose te stellen en het vochtprobleem op te lossen. Het negeren ervan kan de problemen alleen maar verergeren.

Bij optrekkend vocht kun je overwegen om de muren te onderkappen, te injecteren met vochtwerende middelen of een carebrick systeem te laten installeren. Onderkappen houdt in dat er een horizontale vochtbarrière onder de buitenmuur wordt geplaatst. Injecteren omvat het inspuiten van een vochtwerend middel in de muur. Het carebrick systeem omvat het plaatsen van keramische kokers in de muur om luchtdoorstroming te bevorderen.

Voor doorslaand vocht kun je ervoor kiezen om de muur te impregneren met een waterdicht middel. Een andere optie is het overwegen van nieuwe gevelbekleding, maar let op dat hiervoor mogelijk een vergunning vereist is, omdat dit de uitstraling van je woning verandert.

Condensatievocht bestrijd je door goed te ventileren. Dit kun je zelf doen door ramen en deuren minimaal 15 minuten per dag wijd open te zetten. Een alternatieve optie is om ventilatieroosters boven ramen en deuren 24 uur per dag open te laten staan. Je kunt ook overwegen om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Wonen