Wonen

Moet je asbest altijd laten verwijderen?

asbest

Er is op dit moment geen verplichting om bestaande asbest te verwijderen, met uitzondering van asbestdaken die vanaf 2024 verboden zijn. Indien de asbest onbeschadigd is en geen gevaar aanwezig is op verspreiding van de schadelijke asbestvezels.

Is er op dit moment ergens asbest aanwezig? Dan is de kans groot dat je dit voorlopig mag laten zitten met een asbestbeheersplan. Wil je weten wanneer asbest gesaneerd moet worden? Je leest het in onderstaand artikel.

Is het verstandig om asbest te verwijderen?

Als er asbest aanwezig is op een risicovolle plek, dan kan je ervoor kiezen om de asbest weg te laten halen. Bijvoorbeeld als er asbest aanwezig is in een oude schuur die op instorten staat is het verstandig om een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Stort de schuur daadwerkelijk in? Dan kunnen de asbestvezels zich verspreiden.

Om dit te voorkomen is het van belang om de asbest te laten saneren. Is er geen gevaar aanwezig op verspreiding van asbestvezels? En is het oppervlak kleiner dan 35 vierkante meter? Dan mag je ook zelf het asbest verwijderen.

In de meeste gevallen is het verstandig om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen, zoals Bergevoet Doetinchem

Wanneer moet asbest gesaneerd worden?

In het asbestplan van de Nederlandse overheid staat dat in 2024 al het asbest verwijderd moet zijn. Het doel is dan ook om alle woningen en gebouwen in Nederland asbestvrij te hebben op 1 januari 2024. Onder andere asbestdaken moeten dus gesaneerd en vervangen worden door daken die geen asbest bevatten.

Door nu een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen anticipeer je nu alvast op de verplichting dat alle asbest gesaneerd moet zijn. Nu verwijderen zorgt ervoor dat je verlost bent van asbest en je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

Wat kost asbest verwijderen?

Het laten verwijderen van asbest kost voor een ruimte tot 30m2 gemiddeld €1000. Bij het verwijderen van asbesthoudende dakplaten moet je rekening houden met ongeveer €600-700 voor tot 10m2.

In elke situatie komen de kosten voor een asbestinventarisatie er nog bij. Zo’n asbestinventarisatie kost gemiddeld €650.

Schakel een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in

Wil je asbest in huis laten verwijderen? Dan is het van belang om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Om asbest veilig weg te laten halen is het nodig om te werken volgens de laatste wet- en regelgeving.

Zo wordt voorkomen dat er schadelijke asbestvezels vrijkomen. Check voor asbestsanering altijd of het bedrijf in kwestie beschikt over de nodige certificaten voor het verwijderen van asbest.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Wonen