Interieur

Tips bij het ophangen van gordijnen

Lange gordijnen

Wil jij nieuwe gordijnen ophangen? Dat is een klusje dat iedereen wel uit kan voeren. Voor het beste resultaat, is het echter wel handig enkele tips op te volgen. Wil je weten welke tips dat precies zijn? Je leest het in dit artikel!

Roede of rails?

Gordijnen hang je op aan een gordijnroede of een gordijnrails. Een roede hang je doorgaans aan de wand boven het kozijn en een rails aan het plafond. Welke van de twee het beste is, hangt of van wat je mooi vindt én de ruimte tussen het kozijn en het plafond.

Roede ophangen

Een gordijn roede hang je tenminste 10 tot 20 centimeter boven het raam. De ideale hoogte is midden tussen de bovenkant van het kozijn en het plafond. Oftewel: zit er 30 centimeter tussen de bovenkant van het kozijn en het plafond? Dan plaats je de roede 15 centimeter boven het kozijn.

Rails ophangen

Idealiter hang je de gordijnrails op een afstand van zo’n 8 centimeter van de muur.

Heb je een uitstekende vensterbank? Bereken hoe ver deze uitsteekt en tel hier de 8 centimeter bij op. Buig de gordijnrails aan de zijkanten af tot aan de muur. Op die manier zorg je dat je het gordijn goed naast het kozijn kunt schuiven.

Handigheden

  1. Lengte van de gordijnen: Te korte gordijnen maken een kamer optisch kleiner. Een goede leidraad hierbij is daarom om de gordijnen niet hoger dan 1 à 2 centimeter boven de vloer te hangen.
  2. Breedte van de gordijnen: Je wilt logischerwijs dat het gordijn het gehele raam bedekt. Om te voorkomen dat er licht, warmte of kou kan ontsnappen langs het gordijn, is het aan te raden dat de gordijnen aan beide kanten minstens 15 centimeter verder reiken dan het raam.
  3. Voldoende stof: Vaak wordt vergeten dat je bij het sluiten van de gordijnen deze niet volledig ‘strak’ wilt trekken, maar een mooi golvend effect wilt zien. Om dat effect te creëren, zorg je ervoor dat de breedte van de gordijnen twee tot drie keer zo breed is als het raam.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Interieur