Interieur

Tips bij het inrichten van je interieur

inrichten interieur

Voordat je begint met het inrichten van het interieur van je huis, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Zo wil je dat de ruimte persoonlijk is, goed functioneert en er mooi uitziet. Stijl is voor een deel natuurlijk een kwestie van smaak, maar er zijn alsnog een aantal algemene richtlijnen die hierbij goed van pas komen.

Of je nou een luxe of simpele uitstraling zoekt, geen idee hebt wat je wilt of juist een specifieke stijl in gedachten hebt, wij helpen je met deze interieurtips.

Samenhang bij het inrichten van je interieur

Als je een kamer inricht, wil je dat het voelt als één geheel. Dit geeft de ruimte een nettere uitstraling en voegt vaak ook sfeer toe. Al je meubels van hetzelfde merk kopen is hier niet voor nodig. Pas liever je kleuren op elkaar aan. Stel een kleurenpalet samen voor jouw gewenste sfeer, experimenteer met bijzondere combinaties, of laat een specifieke kleur vaker terugkomen in details zoals gordijnen en deurlijsten.

Op dezelfde manier kun je ook andere details laten terugkomen. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde grepen op al jouw kastjes of maak op verschillende plekken gebruik van een bijzonder materiaal, zoals wol of metaal. Deze laatstgenoemde zie je bijvoorbeeld veel bij een industriële look

Eyecatchers en persoonlijke details toevoegen

Samenhang ziet er mooi uit, maar te veel van hetzelfde kan saai of onpersoonlijk ogen. Voeg dus iets bijzonders toe wat de aandacht trekt of persoonlijke waarde voor jou heeft. Dit kan een eyecatcher zijn, zoals een mooie open haard of jouw favoriete kunstwerk, maar ook persoonlijke herinneringen zoals familiefoto’s zorgen voor sfeer.

Let wel op dat jouw eyecatcher op een goed belichte plek staat met genoeg ruimte eromheen. In het geval van kunst is het aan te raden deze iets lager dan ooghoogte te hangen, zodat je het kunstwerk ook zittend goed kunt bekijken. Ga je voor familiefoto’s of tekeningen, dan kun je ze opleuken met een mooi lijstje, zodat het er gezellig, maar niet rommelig uitziet.

Rekening houden met jouw leefruimte

Je wilt maximaal profiteren van jouw ruimte, zodat je veel spullen kwijt kunt. Doe dit niet door ieder leeg plekje vol te proppen, want de kamer lijkt juist groter als er wat ruimte tussen de meubels overblijft. Stem in plaats daarvan de vorm en grootte van je kamers en meubels op elkaar af.

Plaats een hoge, smalle kast bijvoorbeeld voor een hoge, smalle muur. Vergeet bij het inrichten van jouw woning ook het comfort niet. Je wilt dat je interieur mooi, maar ook functioneel is. Koop dus geen oncomfortabele stoelen en houd dingen die je dagelijks gebruikt makkelijk bereikbaar.

Benieuwd naar de interieurtrends van 2021? Bekijk dan eens een aantal online magazines.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Interieur