Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus die enige risico’s met zich meebrengen. Toch zijn er genoeg mensen die dit zelf willen doen. Meestal heeft dit te maken met kostenbesparing. Vandaag de dag is het niet meer mogelijk om asbest maar te laten zitten.
De missie van de overheid is om alle daken asbestvrij te krijgen voor 2025. In dit artikel lees je hoe je asbest verwijderd, hoeveel je hiervan zelf mag verwijderen en wanneer het tijd is om een professional in te schakelen.
Zelf asbest verwijderen: dit zijn de regels
In veel gevallen is het niet toegestaan om zelf je asbest te verwijderen. Dit heeft alles te maken met de hoge gezondheidsrisico’s. Indien je het niet zelf mag doen, dan moet er een saneringsbedrijf komen om het asbest professioneel te verwijderen. Kleine hoeveelheden asbest mag je soms wel zelf verwijderen. Dit mag je doen wanneer:
- De totale oppervlakte van het materiaal niet groter is dan 35 vierkante meter;
- Je zeker weet dat er geen asbestvezels vrij zullen komen (het materiaal blijft heel);
- Als het om een hechtgebonden variant van asbest gaat;
- Je een week van te voren een sloopmelding hebt gedaan bij de gemeente.
Is het veilig om zelf asbest te verwijderen?
In principe is het veilig, mits je je houdt aan de regels. Hierbij speelt beschermende kleding een cruciale rol. Toch adviseren we om altijd voorzichtig te werk te gaan, al ben je goed beschermd. Er bestaat namelijk altijd een kans dat er microdeeltjes vrijkomen, die je niet ziet, maar die toch schade toebrengen aan je gezondheid.
Hechtgebonden asbest verwijderen is veiliger dan het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest, maar door de kankerverwekkende eigenschappen blijft het levensgevaarlijk.
Zelf doen? Of uitbesteden?
Omdat zelfs de kleinste hoeveelheden asbest al risicovol zijn, is het aan te bevelen om professionele hulp in te schakelen. Zij beschikken over de kennis, ervaring en middelen om deze klus veilig uit te voeren. Een simpel mondmasker of werkpak zijn vaak niet voldoende om je te beschermen.
Een gespecialiseerd bedrijf, heeft de juiste beschermingsmaterialen. Zij zijn niet alleen voorzien van een veiligheidspak, maar ook een gezichtsmasker met filter dragen ze om optimaal beschermd te werk te gaan. Een voorbeeld van een professioneel bedrijf is Flamantanalyse.
Schakel de diensten van een professional in
Wil je deze klus liever uitbesteden? Dan is het een slimme zet om de diensten van een professional als Flamant in te schakelen. Zij kunnen niet alleen een asbestinventarisatie uitvoeren, ook kan het verdachte materiaal vervolgens onderzocht worden in hun laboratorium.
Hierna volgt een rapport waarin alle resultaten beschreven staan. Zo worden de soorten aangetroffen asbest in kaart gebracht en geven ze professioneel advies over mogelijke vervolgstappen.
Meer weten over het gevaar van asbest?