Wonen

Hoe plaats en vul je een steenkorf?

steenkorf

Een steenkorf is een fraaie toevoeging aan je tuin. De veelzijdigheid van deze korf, betekent dat hij je deze op allerlei manieren kunt gebruiken. Van plantenbak tot tuinafscheiding, het is allemaal mogelijk.

Maar als je hem zelf wil plaatsen, hoe ga je dan te werk? We geven graag enkele behulpzame tips, zodat je dit straks zelf kunt doen en kunt genieten van deze fraaie toevoeging. 

Begin met een mooi ontwerp

Voordat je gaat slepen met een lege korf en een stapel stenen laat bezorgen, is het bijzonder verstandig om eerst een goed beeld te hebben van wat je precies wilt. Wat wordt het einddoel van de steenkorf? Hoe ga je hem implementeren in je tuin? Als je dat eenmaal hebt besloten, kan je een ontwerp gaan maken van hoe hij eruit komt te zien.

Heb je de maten helemaal op orde en weet je precies waar hij komt te staan? Dan kan je de korf laten maken. Deze korven kunnen in alle soorten en maten gemaakt worden, dus het past vrijwel altijd in iedere tuin! 

Het vullen van de stenen

Steenkorven worden vaak gevuld met breukstenen. Deze stenen worden in steengroeven gewonnen via explosieven en hebben hierdoor een heel eigen voorkomen, dat je bij geen enkele andere steensoort kan vinden. Deze stenen komen in alle maten en zijn dus bij uitstek geschikt om hun leven door te brengen in een steenkorf. Het kiezen van de juiste steensoort is vooral een kwestie van smaak.

Welke kleur wil je hebben, wat past het beste bij je tuin of bij de wensen die je voor je tuin hebt? Ook is het zaak om tijdig te bepalen op welke manier de stenen in je steenkorf geplaatst worden. Je kan ze met de hand stapelen, maar je kan er ook voor kiezen om de stenen van bovenaf in de korf te plaatsen. Dit laatste geeft een wat speelser effect en wat je kiest, is een kwestie van smaak.

Het plaatsen van steenkorf

Is alles bepaald, dat moet de korf geplaatst worden. Belangrijk hierbij, is dat je een egale ondergrond hebt, die waterpas is. Zorg er ook voor dat de korf op een stevige ondergrond komt te staan, zoals zand of beton. De korf wordt immers behoorlijk zwaar en het is niet de bedoeling dat hij na verloop van tijd verzakt. De fundering mag wel wat breder zijn dan de steenkorf, zodat hij alle ruimte heeft om te staan.

Het vullen van de korf

Als alles staat, mag de korf gevuld worden. Allereerst wordt er een basis gelegd onderin, waarna de rest bovenop komt te liggen. Doe dit voorzichtig en met overleg, want als de stenen in een keer in de korf worden gegooid, kan het zijn dat de korf bol gaat staan. Eenmaal gevuld is de korf helemaal klaar voor gebruik en kan je vele jaren genieten van deze fraaie toevoeging aan je tuin.

Meer over wonen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Wonen