Wonen

Heb je altijd een bouwkundig rapport bij verkoop van je huis?

bouwkundig-rapport

Wanneer een huis op de markt gezet is, heb je te maken met twee partijen. De kopers en de verkopers. Als verkopende partij heb je natuurlijk ook een aantal zaken waaraan je moet voldoen wanneer je je huis van de hand wil doen. In deze blog gaan we het hebben over een bouwkundig rapport en of je die ook nodig hebt als je je huis wil gaan verkopen.

Is een bouwkundig rapport verplicht bij verkoop van je huis? 

Wanneer je op zoek gaat naar het antwoord op deze vraag kom je al snel op het antwoord. Het is niet verplicht om een bouwkundige rapport te hebben. Vaak is het zo dat de kopers een bouwkundig rapport laten doen. 

Als verkopende partij is het wel verstandig een bouwkundige keuring te laten doen. Doordat je de kopers een bouwkundig rapport kan weerleggen sta je steviger in de onderhandelingen, want de verkoopprijs is vastgesteld op basis van de kennis van de gebreken die bekend zijn. Zo weten de kopers waar ze aan toe zijn en wat er nodig is om die gebreken te herstellen. 

Als verkopende partij kan je er ook voor kiezen om alle gebreken op te lossen, zodat de kopers bij een keuring geen onverwachte zaken tegen komen. Wanneer dit het geval is dan zou dat er nog wel eens voor kunnen zorgen dat je je huis voor een meer gunstige prijs van de hand kan doen.

Wat wordt er weergegeven in het rapport?

In een bouwkundig rapport zullen de gebreken aan het licht komen, maar ook wordt er een indicatie weergegeven van de kosten die de herstelwerkzaamheden voor deze gebreken zouden zijn. Deze kosten worden dan weer gesplitst in kosten op korte termijn en op lange termijn. 

Wanneer je de kopers een bouwkundig rapport voor kan leggen heb je als verkoper goed gehandeld. De keuring heeft dan meer zekerheden gegeven voor het huis dat je wil gaan verkopen en in welke staat dat zal gebeuren. OP deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan bij de onderhandelingen. 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Wonen