Wonen

Een bod doen onder voorbehoud van…

bod onder voorbehoud

Er komen veel dingen kijken bij het kopen van een huis. Gelukkig zit je niet zomaar ergens aan vast na het doen van een bod. Tenminste, wanneer je een bod doet onder voorbehoud van eventuele voorwaarden.

Want krijg je de financiering wel rond? En hoe kan je inschatten hoeveel een verbouwing gaat kosten? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Bod onder voorbehoud van financiering

Weet je niet zeker of je de financiering gaat rondkrijgen? Doe dan een bod onder voorbehoud van financiering. Je spreekt met de verkopende partij een periode af waarin jij de financiering rond kan krijgen. Lukt het je niet om binnen deze periode de hypotheek te regelen? Dan kan je de verkoop ontbinden.

Bod onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Vind je het lastig om in te schatten hoeveel een huis waard is of hoeveel een eventuele verbouwing gaat kosten? Misschien moet je een draagmuur verwijderen, kozijnen vervangen of asbest verwijderen. Doe bij twijfel altijd een bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. De keuring laat je uitvoeren door een externe partij die uiteindelijk een bouwkundig rapport maakt.

In dit rapport staan alle gebreken inclusief de kosten om deze gebreken te verhelpen. Zijn de verwachte kosten hoger dan het bedrag dat je hebt afgesproken als maximale bedrag? Dan kan je de koop ontbinden en kom je niet voor onverwachte hoge kosten te staan.

Overige voorwaarden

De twee bovenstaande voorwaarden hoor je het vaakst. Toch zijn er nog veel meer voorwaarden die je kan opnemen bij het doen van een bod. Zo kan je als voorwaarde hebben dat je je huidige huis eerst wilt verkopen of dat de huidige bewoners een grote schoonmaak doen voordat jij de sleutel krijgt.

Denk daarom bij het doen van een bod goed na over de eventuele ontbindende voorwaarden die je wilt toevoegen. Let op: voor de verkopende partij is het meestal aantrekkelijker om het huis te verkopen aan een partij met zo weinig mogelijk ontbindende voorwaarden. 

Meer over een huis kopen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Wonen