Wonen

Brandveilige woonkamer

brandveilige woonkamer

Hoe zorg je voor een brandveilige woonkamer? In de huiskamer staan veel meubels, kaarsen, vloerbedekking/houten vloerbedekking, videobanden/DVD’s, foto’s, en ga zo maar door. Het is dan ook geen wonder dat veel branden in de huiskamer beginnen, elk jaar weer.

Het is zeer belangrijk dat de deur naar de woonkamer en alle deuren van het huis gesloten zijn voordat je naar bed gaat, want als er brand is, zal dit de verspreiding van vuur en rook vertragen. Er zijn enkele manieren om de jouw huiskamer zo brandveilig mogelijk te maken. 

Kaarsen

Zorg ervoor dat ze worden gebruikt in de juiste, brandveilige houders en op een hittebestendig oppervlak. Daarnaast mogen ze niet op een oppervlak staan waar ze gemakkelijk kunnen worden omgestoten. Laat ze nooit zonder toezicht achter. Houd kaarsen uit de buurt van tocht. Kijk altijd uit of er zich boven en rondom de kaars geen brandbare stoffen bevinden.

En verplaats een brandende kaars nooit, doof hem en laat hem eerst afkoelen. Kaarsen zijn namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van brand in huis. Steek je graag een kaarsje aan ook al ben je niet altijd in de buurt? Neem dan zeker rookmelders in huis.

Open haarden

Gebruik nooit benzine of soortgelijke stoffen om een vuur in uw huis aan te steken en brand alleen geschikte materialen. Anders kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zorg voor een goede ventilatie in de kamer bij gebruik van alle soorten verwarmingstoestellen. Plaats dan ook altijd een goed passende vonkenvanger voor de open haarden. Houd de ruimte rond de open haard vrij van kranten, boeken, kleding, etc. (alle brandbare materialen).

Al deze zaken zijn misschien voor de hand liggend, toch zijn ze uitermate belangrijk. Een minder bekende is dat je geen spiegel boven de haard mag hangen, want dat lokt mensen uit om te dicht bij het vuur te gaan staan. Let dan ook altijd op bij het gebruik van een open haard.

Elektriciteit

Denk er altijd aan dat een stopcontact niet oneindig veel verlengsnoeren kan verdragen. De boodschap is dan ook: overbelast nooit de stopcontacten. Als je toch meer stopcontacten nodig hebt, laat er dan een elektricien bijzetten. Zorg ook voor de juiste zekeringen in de apparaten en haal ‘s nachts alle overbodige elektrische apparaten uit het stopcontact.

Als elektrische apparaten wel ontworpen zijn om de hele nacht aan te staan, installeer dan een rookmelder in de kamer.

Rokers

Wanneer je rookt, zorg ervoor dat er voldoende asbakken in de kamer staan. Zorg ervoor dat de asbakken na gebruik leeg zijn en gooi de inhoud zorgvuldig weg (met koud water wegspoelen). Rook nooit als je moe bent of na het nuttigen van alcohol, omdat sigarettenpeuken, als ze vallen, lang kunnen blijven branden voordat ze iets in brand steken.

Laat brandende sigaretten dan ook nooit een seconde onbeheerd achter. En bewaar lucifers en aanstekers op een veilige plaats en buiten het bereik van kinderen. Eigenlijk raden wij je aan; niet binnen roken!

We hopen dat we je met deze tips geholpen hebben bij het creëren van een brandveilige woonkamer.

Meer over wonen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Wonen