Vloeren

Compleet stappenplan gietvloer leggen

gietvloer leggen

Denk je erover een gietvloer te leggen? Als je een gietvloer in huis wilt hebben, dan kun je ervoor kiezen om het door een vakman te doen of het zelf aan te leggen.

Je kunt vakmannen vinden die een gietvloer in Assen of waar je ook wilt kunnen leggen. Er zijn overal wel bedrijven die dit soort vakmensen in dienst hebben. Daarom kun je makkelijk een bedrijf vinden om het voor je te doen.

Hier is het belangrijk om de afweging te maken tussen kwaliteit en prijs. Als je het door een vakman laat doen ben je een stuk duurder uit, maar weet je zeker dat het goed gedaan is. Maar als je het zelf doet, kun je veel geld besparen. Hoe je dat precies doet? Dat lees je hier! 

Meten en materiaal

Allereerst is het belangrijk dat je goed het oppervlakte meet. Zonder te meten, weet je namelijk ook niet hoeveel materiaal je nodig hebt. Als je weet hoeveel je nodig hebt, dan kun je gaan kijken naar de materialen. Je kunt gietvloeren krijgen met 1 component of met 2 componenten.

Beide soorten zijn schilderklaar, maar een gietvloer met 2 componenten is sterker. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld huisdieren hebt of kinderen. Ook handig voor plekken zoals garages of schuren. 

Wat heb je nodig?: 

  • Pluisvrije vachtroller
  • Gietvloer met 1 of 2 componenten 
  • Bezem of stofzuiger
  • Boormachine met mixstaaf
  • Beschermende kleding en handschoenen

Stap 1: Schoonmaken 

Allereerst is het belangrijk dat jouw huidige vloer zo schoon mogelijk is. Veeg alles aan en stofzuig het eventueel. Daarnaast is het van belang dat de temperatuur binnen de ruimte minimaal 12 graden is. Hierdoor kan de gietvloer beter drogen. Zorg er dus voor dat je van te voren de ruimte schoon en op temperatuur hebt. 

Stap 2: Mengsel maken 

Als je eenmaal alles schoon hebt gemaakt, is het tijd om de materialen met elkaar te mengen. Lees altijd de verpakkingen van de producten, aangezien het per product kan verschillen wat de handelingen zijn. Meng de twee componenten in een grote container. Je kunt het gemakkelijk mixen door een boormachine te pakken en hier een mixstaaf aan vast te maken.

Zorg ervoor dat je bij het mengen en aanbrengen van de gietvloer beschermende kleding en handschoenen draagt. Als het goed gemengt is, giet het mengsel dan over naar een grote ronde emmer. Hierdoor zal het mengsel afkoelen en heb je langer de tijd om het aan te brengen. 

Stap 3: Aanbrengen van de vloer

Nu is het tijd om het mengsel aan te brengen. Zorg ervoor dat je eerst rustig begint bij de randen. Je kunt eventueel het mengsel op de vloer gieten en het dan verdelen met de vachtroller. Probeer het zo egaal mogelijk te verdelen over de gehele vloer. Zorg er ook voor dat je van binnen naar buiten werkt, dus dat je niet vast komt te zitten in de kamer.

En voilà, je hebt een gietvloer! Als een gietvloer droogt is deze vanzelf hoogglanzend, maar toch kan deze vervagen overtijd. Wat je dan kunt doen is een transparante coating aanbrengen. 

Succes met het aanleggen van jouw gietvloer! 

Meer over vloeren?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Vloeren