Transport

Welke soorten aanhangwagens zijn er allemaal?

soorten aanhangwagens

Er bestaan tegenwoordig heel wat soorten aanhangwagens die je kunt gebruiken om goederen te vervoeren of om te laden en te lossen. Van een fietsendrager tot aan een gesloten aanhangwagen, het kan allemaal. Heb je kleine tot middelgrote spullen, dan is een ongeremde aanhangwagen geschikt. Je mag hem meestal al trekken zonder een E rijbewijs. Het wordt gebruikt voor hobby klusjes of om kleine goederen te vervoeren. Het is ook mogelijk om je (elektrische) fiets(en) te vervoeren in een fietsendrager. Een elektrische fiets is te zwaar voor een normale fietsendrager op de trekhaak, dus dan biedt deze aanhangwagen uitkomst.
Tip: zoek je een nieuwe of gebruikte aanhanger in de omgeving in de provincie Groningen? Kom eens langs bij Fripaan in Marum.

Een kipper

Ben je op zoek naar een aanhangwagen die zand of stenen kan vervoeren en lossen? Dan is een kipper een model dat je moet hebben. Dit is namelijk een model dat kan kantelen en zo kan je eenvoudig verschillende goederen lossen. Andere namen die je tegen kunt komen zijn een kieper, een kiepwagen of een dumper. Ook in dit model zijn weer verschillende soorten. Zo zijn er kippers die alleen achterover kiepen, die naar de zijkanten kunnen kiepen of kippers die zakken tot aan de grond. Je kunt het zowel achter een personenwagen als een landbouwvoertuig plaatsen.

Gesloten aanhangwagens

Heb je juist weer goederen die niet nat mogen worden of iets dat makkelijk wegwaait, dan kies je voor een gesloten aanhangwagen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan machines, gereedschap, gewassen en meubels. Het wordt meestal ingezet bij verhuizingen. Daarnaast heb je ook de bagagewagen waarbij een laadruimte volledig afsluitbaar is. Zoals de naam al doet vermoeden is dit model erg handig om bagage in te vervoeren. Je kunt dit bijvoorbeeld inzetten als je voor je werk veel spullen nodig hebt zoals gereedschap of een muziekinstallatie. Je kunt deze aanhangwagen ook gebruiken om te kamperen of andere recreatieve doeleinden.

Een bakwagen en plateauwagen

Een bakwagen is de meest voorkomende aanhangwagen. Hierbij zitten de wielen naast de ‘bal’ en daardoor kan de bak vrij laag hangen. Goederen zijn op die manier eenvoudig te laden en te lossen. Tot slot heb je nog een plateauwagen waarbij de wielen onder de laadbak zitten. Het gevolg is dat de laadruimte net wat groter is dan bij een reguliere bakwagen. Het is ook mogelijk om de zijkanten uit te klappen en zo kun je goederen ook vanaf de zijkant laden en lossen. Dit model is geschikt om grote en zware voorwerpen te vervoeren.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.