Duurzaam wonenVerhuizen-en-transport

Duurzame verpakkingen

Biobased verpakkingen zijn ontstaan ​​als antwoord op de nieuwe vraag van consumenten en overheden naar duurzame verpakkingsopties.

Terwijl de verpakkingsindustrie haar impact op het milieu probeert te minimaliseren, ontstaan ​​er voortdurend nieuwe biogebaseerde plastic verpakkingsoplossingen. Deze bieden steeds efficiëntere mogelijkheden bieden voor bescherming en duurzaamheid.

Als zodanig verwijst biobased verpakking naar de oorsprong of bron van materialen, wat wijst op de eerste stappen van de volledige levenscyclus van een verpakkingsoplossing.

Wat zijn de verschillende soorten biobased verpakkingen?

Op basis van natuurlijke vezels: denk hierbij aan papieren en kartonnen verpakkingsmaterialen, maar ook bamboe, kokosvezels of bananenbladeren, maar ook afval uit de agrarische industrie.

Biobased plastic: hoewel traditionele kunststoffen fossiele brandstof als bron gebruiken, gebruiken nieuwe innovatieve oplossingen alternatieven zoals onder meer maïs, suikerriet of suikerbieten. Biobased plastic verpakkingen omvatten materialen zoals PLA, bio-PE, Bio-PET, PBA, cellofaan of natuurlijk rubber.

Wat zijn de voordelen van biobased plastic verpakkingen?

Bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

De uitstoot van broeikasgassen (BKG) verminderen. De meeste biobased verpakkingsoplossingen produceren minder en schonere uitstoot tijdens hun productieprocessen. Dit wordt versterkt wanneer ze worden opgenomen in modellen voor circulaire economie.

Verhoog de efficiëntie van hulpbronnen. Sommige moderne biobased plastic verpakkingsoplossingen bieden zelfs vergelijkbare of superieure beschermingsmogelijkheden in vergelijking met traditionele polymeren. Dit omvat bescherming tegen transport en milieuschade.

Dit vermindert op zijn beurt de behoefte aan extra transport en energieverbruik in verband met producten die tijdens de distributiecyclus zijn beschadigd. Passende biobased verpakkingsoplossingen voor de voedingsindustrie kunnen ook de houdbaarheid van producten helpen verlengen, zoals de Ecolinq verpakkingen.

Wat zijn de huidige biobased verpakkingstrends?

Het ontwikkelen van nieuwe monomaterialen en biopolymeren, het genereren van innovatieve oplossingen die de bescherming en transportefficiëntie verhogen. Duurzaamheidsverbeteringen zijn gericht op de end-of-life-fase: in 2022 moeten producten een eenvoudig en duurzaam recyclingproces hebben, afbreekbaar zijn of andere alternatieven bieden om afval te minimaliseren.

Nieuwe manieren bedenken om gerecyclede materialen te verwerken in biobased verpakkingen, zoals in het geval van de Ecolinq verpakkingsmaterialen.

Technologiegedreven innovaties zijn onder meer duurzamere etiketteringstechnieken (waardoor het gebruik van plastic hoezen overbodig wordt); of digitale watermerken of Near Field Communication om recyclingprocessen te vergemakkelijken.

Manieren om biobased plastic verpakkingen te recyclen

Niet alle biobased plastic verpakkingen zijn gemakkelijk te recyclen: ze moeten zo worden ontworpen dat ze compatibel zijn met de huidige recyclingtechnologieën en -structuren.

Tegelijkertijd zijn verschillende processen in staat om dit soort materiaal te recyclen. Het verbrijzelen en verdichten van biobased plastic materialen zijn twee van de meest voorkomende recyclingactiviteiten, waarbij het proces van recycling van geëxpandeerd polystyreen wordt nagebootst.

Deze en andere homogene thermoplastische materialen worden vloeibaar gemaakt door hitte en gehard door koeling, wat betekent dat hun recyclingprocessen voor onbepaalde tijd kunnen worden herhaald.

Biobased verpakkingen zijn gemakkelijk afbreekbaar

Het vermogen van biobased verpakkingen om na gebruik af te breken, is sterk afhankelijk van de eigenschappen van elk materiaal. Er zijn echter mogelijkheden om verpakkingsafval af te breken.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.