Tuin

Zorgen voor cactussen

cactus

Een cactus is een van de gemakkelijkste planten om te kweken. Ze hebben verschillende afmetingen, vormen en kleuren. Er zijn meer dan 2000 cactussoorten bekend bij de mens. Het beste van cactussen is dat je ze zowel binnen als buiten kunt kweken. Ze kunnen zowel met stekels (woestijn cactussen) als geheel zonder stekels (jungle Cactussen) zijn.

Wij willen je graag op de hoogte stellen van alles wat je moet weten bij het kweken van een cactus.

Waarom?

Cactussen zijn niet alleen gemakkelijk te kweken, maar bieden een verscheidenheid aan vormen, kleuren en vormen. Je kunt cactussen kweken op elke zonnige, goed gedraineerde plek. Daarnaast kunnen cactussen uitstekende kamerplanten zijn en je kan veel winterharde soorten buiten in de tuin kweken.

Cactussen kunnen groeien bij zeer warme temperaturen als zeer koude temperaturen. Afhankelijk van het klimaat dien je de juiste cactus te kiezen. 

Kweken

Er zijn twee manieren om een cactussen te kweken: uit de zaden of van de stekken. Je kunt cactussen dus kweken uit zaden. Maar onthoud dat ze erg traag zijn in hun ontkieming. Sommige cactus zaden hebben een jaar nodig om te ontkiemen, en je zult misschien een paar jaar moeten wachten om te zien hoe je jonge cactus eruit ziet.

Wanneer en hoe zaai je cactus zaden?

Onder normale omstandigheden, zaai geen zaden voor eind april of begin mei. Als je een kas of verwarmingsinstallatie hebt, kun je eind januari of begin februari zaaien. Hoe vroeger je zaait, hoe groter de kans dat de zaailingen de volgende winter overleven.

Het ideale groeimedium voor het zaaien van cactus zaadjes is een goede mix van potgrond met een laagje zand erbovenop. Bedek bij het zaaien de kleine zaadjes niet met de potgrond, maar strooi er zand over om ze te verankeren.

Hoe een cactus water geven

Het water geven van een cactus kan lastig zijn. Cactussen vertonen over het algemeen geen tekenen van droogtestress, en geven maar een paar signalen dat ze water nodig hebben. De basisregel is om water te geven wanneer je voelt dat de bovenste 2 tot 3 centimeter van de grond droog is. Dit verandert ook per seizoen.

In de zomer hebben cactussen bijvoorbeeld meer water nodig, terwijl ze in de wintermaanden eens in de maand net genoeg water geven om ervoor te zorgen dat de wortels niet afsterven. Ongeacht het seizoen, laat de plant nooit in het water staan. Als de plant onder water staat, kan dat echt schadelijk zijn. Het leidt snel tot het rotten van de wortels met desastreuze gevolgen voor de plant

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin