Tuin

Zo knap jij je tuin op

Heb jij dat ook, dat je tijdens het najaar voornemens bent om volgend jaar de tuin op te knappen? Achterstallig tuinonderhoud kan een doorn in het oog worden. Het beste seizoen om je tuin op te knappen is in het vroege voorjaar, wanneer het groen nog niet aan het uitlopen is. Begin maart is een excellente tijd om de handen uit de mouwen te steken. Denk er alvast over na wat er allemaal weg moet uit de tuin en hoe je dit gaat afvoeren. Veel gemeenten voeren bijvoorbeeld geen tuintegels en schuttingen af, dit zul je zelf moeten doen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij tuinonderhoud? We nemen het met je door in dit artikel.

Tuinonderhoud: Groen verwijderen?

Valt er bij jou groen te verwijderen in de tuin? Zorg dat je in ieder geval een schop hebt, een stevige kniptang, tuinhandschoenen, eventueel een kettingzaag en een kruiwagen voor de afvoer. Wanneer je zelf het groen afvoert kun je dit het beste op een doordeweekse dag doen; op zaterdagen sta je meestal lang in de file bij de milieustraat omdat iedereen bezig is met de tuin! Huur optioneel een aanhangwagen voor het afvoeren van puin en groen.

Bomen mag je niet altijd zomaar verwijderen, soms is er een vergunning voor nodig (drastisch snoeien mag soms wel). Ook tijdens het broedseizoen, wat officieel geldt van 15 maart t/m 15 juli mag je niet snoeien indien er vogels broeden in de boom of struik. Houd hier rekening mee.

Tuin egaliseren en betegelen

Afhankelijk van de veranderingen zul je misschien de tuin moeten egaliseren. Wat je hiervoor nodig hebt is o.a. de benodigde hoeveelheid kubieke meter zand, tuingereedschap, een drilapparaat, worteldoek, en een waterpas. Ga je zelf tegelen of besteed je dit uit? Zelf tegelen lijkt misschien moeilijk, maar hoe groter de afmeting van de tuintegels, des te sneller de klus is geklaard. Hoewel grote tegels wel een stuk zwaarder zijn dan gemiddeld, houd daar rekening mee. Het beste kun je tuintegels laten bezorgen, aangezien het vervoer van een partij zware tegels zeer belastend kunnen zijn voor je auto.

Laat het terras altijd enigszins schuin aflopen, zodat het regenwater niet op het terras blijft staan. Bij bouwmarkten kun je instructiebrochures halen voor het betegelen van je tuin. Ligt je terras er weer eenmaal mooi bij, dan is een bezoek aan een tuinmeubelwinkel wellicht ook geen overbodige luxe. Probeer eens een andere stijl uit, wat soms wonderen kan betekenen voor je tuin.

Nieuwe schuttingen

Jij kunt zelf het beste beoordelen of schuttingen aan vervanging toe zijn of niet. Is er houtrot opgetreden of valt de schutting haast uit elkaar, dan is het duidelijk natuurlijk. Staat de schutting scheef, dan kan het een kwestie zijn van nieuwe betonpoeren kopen en de schutting stevig verankeren. Om de schutting weer als nieuw te krijgen kun je hem schoonmaken en beitsen. Is er geen redden meer aan, dan koop je nieuwe schuttingen natuurlijk.

 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin