TuinTuinaanleg

Wanneer kan je de Laurier Etna het beste planten?

laurier etna

Een laurier Etna is een ontzettend populaire haagplant in Nederland. Het is dan ook een mooie dichte, wintergroene haag die ook nog eens snel groeit. De haag blijft altijd groen en is daarbij winterhard. Hij is dan ook ijzersterk en kan tegen een stootje.

De laurier is vanwege zijn vele voordelen een hele dankbare haagplant. Zo krijgt hij in de lente witte bloesem die voor een prachtig plaatje in de tuin zorgt. Ook trekt de haag veel vogels aan door de bessen in de haag.

Zo heb je altijd wel wat te zien in je tuin. Het enige nadeel van een laurierhaag is dat hij redelijk snel groeit. Je moet de laurier Etna dus regelmatig onderhouden en snoeien.

De aanleg van de laurierhaag

Je plant een haagplant vaak met een kale wortel omdat deze dan moet kunnen groeien in de grond. De beste maanden om deze haagplant te planten zijn september en oktober of in maart en april.

Er zijn ook haagplanten die in containers worden gekweekt en deze kan je vrijwel het hele jaar planten, behalve wanneer het vriest. Het is wel belangrijk om de haag gelijk de dag van de aankoop te planten, anders liggen de wortels te lang droog en zal de laurier niet meer goed kunnen groeien.

De planten moeten ook minimaal 1 uur in het water hebben gelegen voordat ze geplant worden zodat ze genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen. Het is ook belangrijk dat de planten niet te dicht of te ver van elkaar staan zodat je geen hele dichte haag krijgt of eentje waarbij de planten te ver uit elkaar staan. De grond van de laurier moet een humusrijke grond zijn. Deze grond is het beste wanneer hij half in de zon en half in de schaduw ligt.

Een humusrijke grond is een grondsoort die een goede pH waarde heeft en een goed mengsel van mestgrond en normale grond bevat waardoor de laurier goed tot zijn recht komt. Het is ook belangrijk om de haag twee keer per jaar te bemesten zodat de laurier mooi groen en gezond blijft.

Hulp nodig bij de aanleg van de plant?

Wanneer moet je de laurierhaag snoeien?

De laurierhaag moet twee keer per jaar gesnoeid worden om er zeker van te zijn dat de haag mooi blijft. De eerste snoeibeurt is in het voorjaar, en het is de bedoeling om de laurier een groot stuk terug te snoeien. Zoals al eerder is gezegd is de laurier winterhard en daarbij verliest de haag dus geen blad in de winter. Daardoor blijft hij doorgroeien in de hoogte en in de breedte.

Een flinke snoeibeurt is dus meestal ook wel nodig in het voorjaar. De tweede snoeibeurt komt idealiter in het najaar. Dit is een lichte snoeibeurt waarbij je de haag weer vorm geeft. Je moet de takken alleen niet te hoog inknippen, op deze manier riskeer je een dode stomp.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin