TuinVijver

Help, wat en wanneer voer ik mijn vijvervissen?

vijvervissen

Als jij denkt dat vijvervissen het hele jaar door alle voedingsstoffen zelf uit de vijver kunnen halen, heb je het helaas mis. Om genoeg weerstand op te bouwen hebben vissen veel vitaminen, eiwitten en vetten nodig. Aan de larven en insecten die in de vijver leven hebben de vissen niet genoeg en dus is het verstandig om de vissen bij te voeren.

Vind jij het lastig om te bepalen wat je de vissen moet voeren en wanneer je dat moet doen? Dan is dit artikel iets voor jou. 

Soorten visvoer 

Vissen zijn bijna altijd hongerig, wat komt door het lange darmstelsel. Het is dus aangeraden om dagelijks meerdere kleine porties te geven, en niet alles in één keer. Omdat groei en weerstand belangrijk is, is het verstandig om gebruik te maken van vitaminevoer en grower, welke gericht zijn op het voorkomen van vitamine tekort en het bevorderen van groei.

Ook levend voer als watervlooien, zijderupsen en garnalen zorgen voor vitaminen en eiwitten. Tot slot is er nog kleurvoer, wat zorgt voor een optimale kleur en licht verteerbare voeding voor tijdens de wintermaanden. Met het juiste voer, van bijvoorbeeld Colombo visvoer, draag je bij aan een gezond vijverleven voor jouw vissen.

Verschillende watertemperaturen

Wat je misschien niet wist, is dat er veel verschil zit in de temperatuur van het water tijdens verschillende seizoenen en dat je de voeding daarop moet aanpassen. Zomers is het bij een temperatuur boven de 20 graden een perfect moment om de vis te laten groeien en kun je meerdere keren per dag voeren.

Daarentegen moet je in de winter bij een temperatuur van -6 stoppen met voeren omdat vissen dan een stuk minder actief zijn. In het voor-en najaar kun je de vijvervissen eens per dag voeren, als de temperatuur rond de 11 tot 15 graden is. 

Wat vissen eten

Iedere vis heeft natuurlijk andere behoeftes en dat betekent dat je de voeding daarop zou moeten aanpassen. Steuren bijvoorbeeld, moeten gevoed worden met zinkend steurvoer. Dit komt omdat het trage eters zijn en hun voedsel dus ook pas op de bodem opzoeken. Omdat de steur het gehele jaar rondjes zwemt verbruiken ze veel energie en hebben ze veel voeding nodig.

Een koi daarentegen heeft meer behoefte aan eiwitten, voor een hoge weerstand, sterke groei en goede conditie. Kies voor drijfkorrelvoer met krillmeel, tarwekiemen en wat Astaxanthine, wat zorgt voor levendige kleuren. Siervissen eten juist het liefst vliegjes en insecten, dus kijk hierbij ook naar voer wat hieruit bestaat. Geef deze vijvervissen extra drijvend visvoer met veel eiwitten en een minimum aan vet. 

Meer over de tuin?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin