TuinTuinaanleg

Tips bij het aanleggen van een nieuwe border

Wil je een border aanleggen in jouw tuin? Het lijkt zo eenvoudig, even een border met planten inrichten. Een ritje naar het tuincentrum, een paar groenblijvende en fraai bloeiende tuinplanten uitkiezen, aanplanten en klaar is Kees. Toch is vooral het samenstellen van bij elkaar passende struiken, vaste planten e.d. nog niet zo eenvoudig als je een doordachte samenhang wenst.

Zo kijkt een borderontwerper ook naar tal van andere factoren. Bij een border aanleggen moet je denken aan de opbouw van uw borders, de groeihoogtes, laagblijvende beplanting vooraan en hogere achteraan. Tevens zijn sommige borderplanten geschikt voor zonnige plekken in uw tuin en andere voor schaduwhoeken. Waar zijn juist droog en natte plekken? Ook niet geheel onbelangrijk is de grondsoort, de ene plant groeit immers graag op zand en de andere op klei.

border inrichten

De bloeiperiode is zeker ook een dingetje, je wilt niet dat bepaalde combinaties juist tegelijk bloeit, maar je wilt ook dat er elk seizoen iets te beleven valt. En dan de bloemkleur moet goed matchen en niet te vergeten de persoonlijke wensen van klanten. Details als plantafstand en hoeveel planten van de ene soort en hoeveel planten van de andere soort spelen mee. Zo nemen woekeraars niet de overhang. Kortom, tal van factoren spelen mee bij het inrichten van borders.

Borderpakketten voor doordachte mix van tuinplanten

Tuinplanten samenstellen voor een border is dus echt een vak apart. Voor een plantenkenner is het een hele klus om dit zelf uit te zoeken. Gelukkig hebben ze bij Yarinde verstand van tuinborders. Daar hebben deskundigen kant en klare border pakketten samengesteld. Dit zijn goed bij elkaar passende vaste planten, sierheesters en andere tuinplanten. Vaak hebben deze borderpakketten een thema bijvoorbeeld in de vorm van kleur.

beplantingsplan

Andere thema’s zijn voor in de zon, schaduw of geschikt voor vlinders en bijen. Deze kant en klare borderpakketten maken het kiezen van een doordachte set aan planten een stuk gemakkelijker. Voor mensen die met de ruim 70 plantenpakketten niet verder komen biedt Yarinde ook een maatwerk beplantingsplan service aan. Dan gaat een expert met uw tuinsituatie en uw persoonlijke voorkeuren aan de slag.

Aanplanten en verzorging

Bij het aanplanten is het goed aandrukken van de planten en struiken een must. Zo maken de wortels ook echt contact met de grond. In en rond de zomer is water geven ook een must. Wie zijn borders mooi wilt houden dient zeker niet te bang te zijn met snoeien. Per plant kunnen de snoeitips nogal verschillen. Gelukkig biedt het internet hier uitkomst voor. Ook bemesting kan cruciaal zijn.

De Groningse borderspecialist Yarinde bezorgt tot slot tuinplanten overal in Nederland en Vlaanderen. Ze hebben eigen busjes en selecteren zelf met de hand bij de beste kwekers van Nederland. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de kwaliteit.

Meer over tuinieren?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin