Tuin

Een veelzijdige, gemakkelijke heester: de Prunus lusitanica Angustifolia

Prunus lusitanica Angustifolia Klusje

Prunus lusitanica Angustifolia is de Latijnse benaming voor een Portugese laurier. Een prachtige heester, die in iedere grondsoort goed aanslaat. Ook heeft de plant geen voorkeur voor een bepaalde standplaats. Dat betekent dat de Prunus lusitanica Angustifolia in de volle zon, maar ook op een schaduwrijke plek kan staan.

Deze Prunus wordt meestal gebruikt om mooie, volle hagen mee te vormen. Het kan uitgroeien tot grote hoogte: 3 tot 5 meter is heel normaal voor deze heestersoort. Toch waaiert het niet te breed uit waardoor het ook in kleinere tuinen een waardevolle toevoeging is.

Bang dat het in de koudere periode blad verliest hoef je niet te zijn. De Prunus lusitanica Angustifolia is namelijk winterhard. Over bladeren gesproken: wist je dat de Portugese laurier geweldig mooi blad heeft?

Het uiterlijk van de Prunus lusitanica Angustifolia

De Prunus lusitanica Angustifolia heeft middel- tot donkergroene bladeren. Deze zijn wat dikker dan bij andere heestersoorten en voelen leerachtig aan. Het bijzondere blad zorgt ervoor dat de heester een extra mooie sierwaarde heeft.

Daarnaast gaat de Portugese laurier in de maand mei/juni bloeien. Het krijgt dan prachtige witte bloemtrossen die tot wel 15 centimeter lang worden. Door de Prunus lusitanica Angustifolia in je tuin aan te planten trek je bovendien vogels, bijen en vlinders aan. Zij zijn namelijk dol op de witte bloemetjes. Al wordt er hier de hele tijd gesproken over het aanplanten van een haag, ook solitair geeft deze Prunus een extra dimensie aan je tuin.

Prunus lusitanica Angustifolia onderhouden

De Prunus lusitanica Angustifolia is makkelijk te onderhouden. Toch is er wel een punt van aandacht. Dat is een jaarlijkse snoeibeurt. Doe je dit namelijk niet dan heb je het volgende jaar niet meer voldoende aan een snoeischaar. De takken zijn dan namelijk dusdanig dik geworden dat de zaag eraan te pas moet komen.

Snoei de haag dus aan het einde van iedere zomer en bespaar jezelf de extra lichamelijke inspanning. Gebruik een scherpe snoeischaar en probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je door het blad van de Prunus lusitanica Angustifolia snoeit. Hierdoor drogen de bladeren uit waardoor er lelijke, bruine randjes ontstaan.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin