Tuin

Hoe onderhoud je een gazon?

gazon onderhouden

Als je een strakke, groene grasmat je tuin wilt laten sieren is onderhoud van je gazon belangrijk. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het onderhoud van je gazon. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe jij je gazon het beste kan onderhouden.

Stap 1: verticuteren


Dit heeft alles te maken met het weghalen van de bovenlaag. Wanneer je maait blijven er vaak grasdeeltjes, mos deeltjes en onkruid deeltjes achter. Als je je gazon verticuteert dan wordt deze bovenlaag verwijderd en krijgt je gazon meer zuurstof. Dit is nodig zodat het gazon beter groeit. Verticuteren wordt aangeraden om twee keer in het jaar te doen. Eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar.

Stap 2: Strooi kalk


In Nederland is de grond vaak te zuur. Door het strooien van kalk wordt de zuurtegraad verlaagt en dit is weer nodig zodat de grond de voedingstoffen maximaal kan opnemen.

Stap 3: Bemesten


Je gazon voorzien van extra voedingstoffen is nodig. Dit kun je het beste doen door je gazon te bemesten. Door bemesting groeit het gras beter en zal je minder last ervaren van mos en onkruid in je gazon. Het gras is door bemesting ook extra bestendig tegen lange droogte of ijzige kou. Het wordt aangeraden om je gazon drie keer per jaar te voorzien van mest. Doe dit in het voorjaar, de zomer en het najaar. Kleine tip; je kunt niet tegelijk bemesten en kalk strooien, zorg dat er twee weken tijd tussen zit.

Stap 4: Zaai je gras bij


Als je verticuteert of een gazon intensief gebruikt kunnen er kale plekken komen. Dit is erg lelijk om te zien. De oplossing hiervoor? Zaai gras bij. Om te voorkomen dat je kleurverschillen in je gazon gaat zien zorg er dan voor dat je hetzelfde soort graszaad erbij zaait.

Stap 5: Maai je gras


Voor ieder gazon die mooi en strak ligt geldt hetzelfde, het wordt regelmatig gemaaid. Het gras begint te groeien in het voorjaar en dit is dus de perfecte tijd om de grasmaaier uit de schuur te halen. Wanneer je regelmatig je gazon maait zorg je niet alleen voor strak onderhoud, maar krijgt ook onkruid bijna geen ruimte om zicht te laten zien. Maai je gras minimaal eens per week voor het mooiste resultaat.

Stap 6: Sproeien

Gras kan niet zonder water. Als je wilt dat je gazon goed groeit heeft het genoeg water nodig. Wanneer het warmer is in de zomer is het verstandig om je gazon extra te besproeien. Zeker wanneer er een hittegolf heerst. Als je een nieuw gazon hebt dan is dit voor het jonge gras extra belangrijk. Zo voorkom je dat het nieuwe gras uitdroogt.

Nu weet je stap voor stap hoe je je gazon moet onderhouden. Als je al deze stappen doorloopt zal je het hele jaar gegarandeerd kunnen genieten van een mooi, strak gazon die je tuin prachtig groen kleurt.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin