Tuin

Hoe creëer je een diervriendelijke tuin?

diervriendelijke tuin

Wil je een diervriendelijke tuin creëren? Dan wil je vast weten hoe je jouw tuin het beste kunt inrichten, zodat deze ook nog eens praktisch blijft voor jezelf? De gecombineerde tuin is het antwoord.

Het is inmiddels wel duidelijk dat een tegeltuin -de volledig betegelde achterplaats- afbreuk doet aan de vogel- en insectenstand. Zo is de huismus praktisch uit het straatbeeld verdwenen. In dit artikel nemen we met je door waar je rekening mee houdt bij de aanleg van een diervriendelijke tuin.

De meeste mensen beschikken graag over een terras in de achtertuin en eventueel een staptegel-tuinpad. Deze basiselementen staan een natuurlijke, diervriendelijk tuin helemaal niet in de weg. Dit kan in harmonie naast elkaar bestaan.

Wat is een diervriendelijke tuin?

In een diervriendelijke tuin is plaats voor insecten en tal van dieren die rond het huis voorkomen. Zodra jij zorgt voor de juiste biotoop, kun je rekenen op een florerende flora en fauna in en rond jouw tuin. Insecten vormen de voedselbron voor tal van dieren die rond het huis voorkomen. Hier richten we dus in eerste instantie de aandacht op. Lees hieronder onze tips.

Tips voor een evenwichtige insectenstand in je tuin

Zorg voor diversiteit in je tuin, zo ontstaat er vanzelf een grote diversiteit aan insecten in je tuin – die op hun beurt nuttig werk verrichten en als voedsel kunnen dienen voor vogels en egels, tot aan vleermuizen toe. Diversiteit is vooral te creëren door delen van je tuin nog niet te betegelen en een andere, natuurlijke bestemming te geven. Waar houd je rekening mee bij de tuinaanleg van de diervriendelijke tuin?

Onze tips

  •     Zorg dat er in je tuin een gedeelte met relatief onbedekte aarde aanwezig is. Dit mag een strookje zijn bijvoorbeeld en bij voorkeur in de schaduw gelegen. Wormen kunnen hierdoor gemakkelijker uit de grond gehaald worden door vogels. Tijdens droogte biedt het mussen de mogelijkheid om een stofbad te nemen. De grond moet dan vooral bestaan uit kleigrond – want in potgrond valt geen stofbad te nemen.
  •     De aanwezigheid van water (dit hoeft geen vijver te zijn) is nuttig voor insectenlarven, en kan zelfs kikkers en padden naar je tuin lokken.
  •     Je kale schutting kun je wegwerken met een Hedera Helix (de klimop). Allerhande insecten vinden beschutting in een weelderige Hedera Helix. Van spinnen tot rupsen. Aan de voet van de Hedera Helix is mooi ruimte voor een stukje open grond, zoals hierboven omschreven.
  •     Is er ruimte voor bomen? Een fraaie Conifeer biedt gelegenheid tot het bouwen van nesten (de Conifeer moet dan wel enige body hebben). Maar niet alleen dat: ook is de conifeer een magneet voor spinnen (zoals hooiwagens) en vele andere insecten. En natuurlijk geeft hij schaduw.
  •     Een insect-vriendelijke tuin heeft absoluut schaduwplekken nodig. Op schaduwrijke plekken kun je houtsnippers als bodembedekker gebruiken. Vocht en de afwezigheid van zon zorgen voor enige rotting, waar bepaalde insecten zoals duizendpoten en pissebedden (beiden eigenlijk geen insecten) hun voedsel vinden. Maar ook zwammen krijgen de kans te floreren.
  •     Je kunt er ook voor kiezen een kleine boomstam te plaatsen op een schaduwrijke plek; deze biedt een prachtige biotoop voor schimmels, zwammen en velerlei insecten.
  •     Plaats verschillende brede plantenpotten met niet alleen bloeiende bloemen, maar ook vlinderstruiken. De vlinderplant is werkelijk een enorme vlindermagneet. Je zult een forse vlinderplant wel moeten snoeien, hij groeit weelderig over en langs schuttingen.
  •     Nog meer vogels aantrekken? Plant een strookje aardbeienplanten. Je zult zien dat diverse soorten vogels hier op afkomen!
  •     Een kleine appelboom zou fantastisch zijn! De appeltjes (in het begin niet groter dan bessen) dienen als voedsel voor insecten, of zelfs egels. Je kunt de gevallen appeltjes gewoon laten liggen.
  •     De vuurdoorn (met de oranje besjes) kun je als haag planten. Merels zijn er gek op! Dergelijke hagen bieden daarnaast een mooie biotoop voor vele insecten.

De meeste tips die je hebt kunnen lezen zijn relatief eenvoudig om te zetten naar de praktijk. Wil je liever een natuurvriendelijk tuin professioneel laten aanleggen door een hovenier, neem dan eens contact op met Aardoom Hoveniers. Dit hoveniersbedrijf is thuis in de samenhang en vele aspecten van de diervriendelijke tuin.

Meer over tuinieren?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin