Hekwerk-en-schuttingen

Verschillende soorten houten hekken

houten hekken

Wil je dat jouw tuin een privé-heiligdom wordt? Dan kun je overwegen een houten schutting te plaatsen. Houten hekken kunnen het gevoel van ruimte en privacy overbrengen, terwijl ze toch natuurlijk licht en luchtstroom mogelijk maken. 

Houten hekken zijn er in vele varianten: piket, board-on-board, planken, paal/paneel en meer. Elke stijl heeft zijn eigen unieke look en feel. Boord aan boord is een van de meest populaire typen. Dit is omdat het een betaalbare optie biedt met strakke lijnen die gemakkelijk te onderhouden zijn.

Bovendien geven sommige huiseigenaren de voorkeur aan dit type omdat het geen ander onderhoud vereist dan af en toe vlekken of schilderen – dit bespaart tijd en geld! Je kunt ook een hekwerk langs jouw eigendomsgrens plaatsen als er geen barrière is tussen je eigendom en dat van de buren. Dit is vooral belangrijk als je huisdieren hebt die het risico lopen in de tuin van de buren te dwalen.

Grenenhout of vurenhout?

Grenenhout en vurenhout zijn beide houtsoorten die veel worden gebruikt als schutting. Beide hebben hun eigen unieke voor- en nadelen.

Grenenhout is een zachthout, wat betekent dat het niet zo sterk is als hardhout zoals eiken of esdoorn. Grenenhout is echter gemakkelijker te bewerken en daarom goedkoper te vervaardigen. Het is ook beter bestand tegen vocht dan vurenhout.

Vurenhout daarentegen is een hardere houtsoort, wat betekent dat het sterker is dan dennenhout. Het is echter duurder om te vervaardigen en is niet zo goed bestand tegen vocht. 

Wat is bankirai hout?

Bankirai is een dichte, zware houtsoort die van nature resistent is tegen insecten en bederf. Het kernhout is donkerbruin met zwarte strepen en het spint lijkt op wit eiken. Het is gebruikt om omheiningen voor woonruimtes te bouwen vanwege zijn natuurlijke robuustheid en waterbestendige kwaliteit. Het is perfect voor palen of structurele ondersteuning omdat het het hout goed vasthoudt, zelfs zonder het gebruik van agressieve chemicaliën.

Bankirai schuttingen vormen een mooie barrière tussen jou en je buren – ze zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook onverslaanbaar. Ze zijn perfect voor gebieden die worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden vanwege hun vermogen om extreme hitte, vochtigheid en vocht te weerstaan. Ze kunnen binnen of buiten je huis worden gebruikt, maar vereisen regelmatig onderhoud om het hout geolied te houden. Dit zodat het niet te veel uitdroogt of barst onder druk.

 De voor en nadelen

De verschillende soorten houten omheiningen hebben allemaal hun eigen unieke voor- en nadelen die je moet overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt. Er is bijvoorbeeld het debat over grenen schutting versus vuren: grenen bossen zijn zachter dan hardhout zoals eiken of esdoorn, maar ze zijn gemakkelijker om mee te werken en goedkoper om te produceren; terwijl sparrenhout harder (sterker) is dan grenen.

Het kost meer en is niet zo goed bestand tegen vocht. De bankirai omheining heeft ook zijn eigen voor- en nadelen – zoals duurzaamheid tegen barre weersomstandigheden – waardoor ze perfect zijn voor gebieden die worden blootgesteld aan extreme hitte, vochtigheid of water.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.