Tuin

Een laurierhaag maken met de Portugese laurier

Lierierhaag

De Portugese laurier is een haagplant met een geweldige uitstraling. De Latijnse benaming is Prunus lusitanica Angustifolia. Deze laurierkers is een smalle, compact groeiende laurier en geschikt voor het vormen van zowel hoge als lage hagen. Het kan op iedere standplaats worden aangeplant, mits de grond goed waterdoorlatend is en voedzaam.

Het hele jaar door kun je de Portugese laurier kopen en aanplanten, behalve tijdens een periode van strenge vorst. Het heeft prachtig gevormde bladeren die herkenbaar zijn omdat ze als leer aanvoelen. De bladeren zijn langwerpig en hebben een schitterende donkergroene kleur. Ook de dieproze takken mogen gezien worden.

Het uiterlijk van de Portugese laurier

De plant kan zeer hoog worden; 5 meter is geen uitzondering. Zo kun je een ongewenst uitzicht aan het oog onttrekken wanneer je er een Portugese laurierhaag voor plaatst of optimaal genieten van de privacy in je tuin. Ook voor kleine tuinen is het heel geschikt omdat het niet breed uitwaaiert.

De Portugese laurier is zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Dit komt door de prachtig witte bloemtrossen die zich in de maanden mei – juni vormen. Deze kunnen wel 15 centimeter lang worden en vormen een opvallende verschijning. Na de bloeiperiode, in de maand september, komen er zwart-rode besjes aan die gretig aftrek vinden onder de vogels. Zo heb je met een laurierkers in de tuin altijd leven in de brouwerij.

Portugese laurier onderhouden

Om de Portugese laurierhaag goed in vorm te houden dien je deze jaarlijks te snoeien. De beste periode hiervoor is aan het einde van de zomer. Wanneer je de haagplant niet snoeit bestaat er een grote kans dat je het volgende jaar de takken niet meer met een snoeischaar kunt bewerken maar er een zaag aan te pas moet komen.

Om ook de onderzijde voldoende zonlicht te laten krijgen snoei je het beste in een piramidevorm. Dit trekt na verloop van tijd vanzelf weer bij waarna de Portugese laurier zijn oorspronkelijke vorm weer terug krijgt. Gebruik voor het snoeien een scherpe snoeischaar en snoei niet op een te hete dag om kans op verbranding van de bladeren te voorkomen.

Zoek je een alternatief voor de Portugese laurier? Wellicht is de Euonymus Japonicus Green Spire wat voor jou.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin