TuinTuinaanleg

Dit moet je weten over graszoden 

graszoden

Van plan om graszoden aan te schaffen? Dan is het goed om je eerst te verdiepen in het product. Graszoden lijken in eerste instantie namelijk allemaal op elkaar, maar wie goed oplet, weet de verschillen te ontdekken. Daarom vertellen we in dit artikel alles wat je moet weten over graszoden!

Je leest onder meer waar je op moet letten als je goede kwaliteit graszoden wil kopen en welke prijzen men hanteert. Met deze informatie geniet je binnen no time van fraaie grasmatten in de tuin!

Let op deze eigenschappen 

Graszoden zijn stukken geteeld gras die in rechthoekige stukken worden gesneden en in grote rollen worden verkocht. Een graszode bestaat uit een stuk ondergrond met het grasplantje/sprietje zelf en de wortels eraan. Deze wortels zorgen ervoor dat het gras aan de ondergrond blijft zitten. De meeste graszoden zitten daarnaast ook vast aan elkaar met plastic netten. Deze zitten tijdens het telen al in de graszode, want anders valt alles meteen al uit elkaar.

Sommige graszode-producenten werken echter met netten die biologisch afbreekbaar zijn. Het voordeel van deze netten is dat je geen plastic in de grond hebt en dat is natuurlijk beter voor het milieu. De kwaliteit van graszoden is onder andere afhankelijk van de leeftijd van het gras. Idealiter is het gras minstens een jaar (12 maanden) oud.

Wat is de prijs van grasmatten? 

Graszoden zijn relatief goedkoop. Voor tien vierkante meter grond is een aantal tientjes aan grasmatten vaak al genoeg. De totaalprijs hangt dus af van de grootte van je gazon, maar er zijn ook nog een aantal andere factoren die een rol spelen. De kwaliteit en het soort gras bepalen namelijk ook voor een deel de prijs.

Houd er rekening mee dat een gazon waar veel op gespeeld wordt een ander type gras nodig heeft dan bijvoorbeeld een siergazon. Siergazons bevatten vaak duurdere en meer delicate grassoorten die er fraai uitzien. Een speelgazon hoeft geen supermooie grassprieten te hebben, maar moet vooral robuust zijn en tegen een stootje kunnen. Grasmatten bedoeld voor siergazons zijn doorgaans duurder dan grasmatten voor speelgazons. 

Welk soort gras kies je?

Zojuist hebben we al een onderscheid gemaakt tussen speelgras en siergras. Speelgras bevat veel veldbeemdgras, terwijl siergras veel roodzwenkgras en struisgras bevat. Naast het type gras is het ook belangrijk om rekening te houden met de plaats waar je het gras aanlegt.

Als jouw tuin veel schaduw heeft, dan is het belangrijk dat je kiest voor gras dat ook met weinig zon kan groeien. Dit zogenoemde schaduwgras bestaat voornamelijk uit bosbeemdgras. Het voordeel van bosbeemdgras is dat ze het zowel in de schaduw als in de zon goed doen. Dit gras kun je dus eigenlijk in de hele tuin aanleggen!

Hulp nodig bij de aanleg van graszoden?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin