Tuin

De beste tips voor het schoonmaken van tuintegels

tuintegels

Heb jij onlangs nieuwe tuintegels aangelegd in jouw tuin? Dan is het natuurlijk zonde als deze tuintegels door slecht onderhoud en schoonmaak minder mooi worden. Bij een verkeerde manier van schoonmaken kleven echter nog grotere nadelen dan wanneer je dit niet doet. Bekijk daarom deze tips voor het schoonmaken van uw tuintegels.

 

Maak je tuintegels wekelijks schoon met een bezem

 

Door wekelijks met een bezem jouw tuintegels te vegen zorg je niet alleen voor een schoon aanzicht, maar zorg je er ook voor dat deze bladeren geen vlekken veroorzaken, wat uiteindelijk zorgt voor meer werk. Maak jouw tuintegels alleen niet schoon met een te harde bezem. Dit kan namelijk de tegels beschadigen.

 

Het verwijderen van groene aanslag

 

Mochten er toch vlekken ontstaan op jouw tuintegels, dan kun je die altijd nog schoonmaken met een schoonmaakmiddel gemengd met heet water. Want of je nu hebt gekozen voor een betonnen -, natuursteen -, of keramische terras, onder invloed van regen, wind, bladeren en minder zonuren krijgen mos en algen in de wintermaanden de kans om een groene aanslag op je terrastegels achter te laten.

 

Het gebruik van schoonmaak azijn (en ook ammoniak en bleek) kleeft alleen een groot nadeel. Het zijn tamelijk agressieve schoonmaakmiddelen. Als je dit onvoldoende verdunt met heet water, tast het de tegels aan. Dit resulteert tot vlekken op je tuintegels. Gebruik daarom liever te weinig dan teveel. Let op: gebruik geen bleekmiddel voor het schoonmaken van uw tuintegels. De effectiviteit van het schoonmaakmiddel zie je voornamelijk terug in de verbleking van uw tuintegels. Dit wil je natuurlijk vermijden.

 

Verwijder onkruid tussen uw tuintegels

 

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met onkruid trekken. Wanneer de plant namelijk groeit krijgt het ook diepere wortels en deze breken vaak af als je aan de plant gaat trekken. In een mum van tijd heb je weer aangegroeid onkruid. Wat eventueel ook kan is het verbranden van onkruid met een onkruidbrander of kokend water. Het onkruid zit hierdoor losser tussen de tegels en daarom is het ook makkelijker te verwijderen.

Heb je helemaal geen zin om het bovenstaande schoonmaakritueel uit te voeren? Dan kun je altijd nog kiezen voor polymeer voegzand tussen de tegels. Door het toevoegen van voegzand krijgt onkruid geen ruimte en bovendien houdt het mieren gaatjes tegen. Het voegzand is elastisch en in waterdoorlatende soorten te krijgen.

 

Onderhoudsvrije tegels?

 

Een veelgehoorde wens is het hebben van onderhoudsvrije tegels. Gezien het klimaat van Nederland is dit echter niet mogelijk. Uiteindelijk hebben alle tuintegels onderhoud nodig. Het onderhoud is wel tot een minimum te beperken door te kiezen voor onderhoudsvriendelijke siertegels of bestrating:

 

  • Gebakken klinkers
  • Geosteen serie van MBI
  • Betontegels
  • Betonklinkers met coating of impregnering
  • Keramische tuintegels

 

Qua duurzaamheid kun je het beste kiezen voor een keramische tuintegel. Deze tegels zijn gemaakt uit 100% natuurlijke materialen en gaan een leven lang mee. Door de keiharde toplaag zullen vuil en groene slag moeilijker hechten. Daarnaast zijn deze tegels ook nog eens waterafstotend!

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin