Tuin

Klaar met de kaalgevreten Buxus haag? Op zoek naar een buxus vervanger

haagplant

Jarenlang heeft een fraaie buxushaag je tuin gesierd. Als erfafscheiding met de buren en om de voortuin mooi te omzomen. Plotseling is de haag bruin en dor. Wat je ook probeert, het geheel wordt er niet fraaier op.

Het meest waarschijnlijke is dat de buxus is aangevreten door de buxusmot of een schimmelziekte heeft. Bestrijding hiervan is nagenoeg onmogelijk en kost tevens veel geld. Tijd dus om op zoek te gaan naar een buxus vervanger.

In tegenstelling tot de buxus zijn alle vervangers resistent tegen de buxusmot en schimmelziektes. Maar ze hebben verder wel dezelfde eigenschappen als de buxus. Dat betekent dat ze winterhard zijn, op iedere standplaats kunnen worden aangeplant en geschikt zijn voor iedere snoeivorm.

Dus weg met die onooglijke buxushaag. Tegen een geringe prijs heb je binnen de kortste keren weer een groene, gezonde haag wanneer je kiest voor één van de aanbevolen buxus vervangers.

Welke buxus vervangers geschikt?

Er zijn diverse soorten die heel geschikt zijn als buxus vervanger. We lichten er hier een aantal voor je uit, te beginnen bij de Ilex crenata. Hiervan bestaan diverse types waarvan de Green Hedge de meeste gelijkenissen met de buxus heeft.

De Ilex crenata kennen we ook wel onder de Nederlandse naam Japanse hulst. Afhankelijk van het type varieert de bladkleur van middel- tot donkergroen. Het verliest in de winter geen blad waardoor het je tuin altijd een groen karakter geeft.

Het hele jaar door kun je de Ilex crenata als buxus vervanger aanplanten, behalve tijdens een vorstperiode. Met snoeien houdt je het in goede conditie waardoor de bladvorm wordt gestimuleerd.

Lage of hoge vervanger voor buxus

Wanneer je een laagblijvend buxus alternatief zoekt is de Euonymus japonicus Green Spire aan te bevelen. Deze heeft licht gekartelde blaadjes en groeit gemiddeld maar zo’n 10 tot 15 centimeter per jaar.

De totale hoogte van deze opvallende vervangers zijn maar 80 centimeter. Daarmee maak je mooie, compact groeiende lage haagjes. Mag het wel wat hoger zijn dan is de Portugese laurier heel geschikt. Deze flinke jongen groeit uit tot grote hoogtes waardoor je veel privacy en beschutting in de tuin krijgt. Ook de taxus Baccata behoort tot de populaire buxus vervangers.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin