Overbemesting van gras kan vervelende problemen met zich meebrengen. Als je een fraai gazon wilt hebben, dan is bemesten natuurlijk belangrijk. Maar wist je dat gras ook overbemest kan raken? Er ontstaan dan verkleuringen en kale plekken. Als je hier ook last van hebt, dan vertellen we je hier wat je zoal kunt doen om dit tegen te gaan en welke maatregelen je kunt treffen om overbemesting te voorkomen.
Is jouw gazon in het voorjaar helemaal geel en lelijk geworden, dan is het vermoeden vaak dat het gras te weinig voedingsstoffen heeft. Meestal is echter het tegenovergestelde gaande: het gazon is dan juist overbemest. Als het gazon teveel mineralen krijgt, dan gaat het namelijk verkleuren en kan het leiden tot kale plekken.
Wat gebeurt er als je overbemest?
Als de grond teveel mineralen binnenkrijgt, dan verandert de osmotische druk in de wortels. Osmose is de beweging van vloeistoffen van de grond naar de cellen van de wortels. In de wortels moet een bepaalde hoeveelheid mineralen zitten om voldoende vocht binnen te krijgen en dus gezond te kunnen leven.
Is er echter sprake van teveel mineralen, dan wordt het hele osmose-proces juist omgekeerd. Het water trekt dan van de wortels weg en gaat weer terug de grond in. De planten krijgen nu een tekort aan vocht, waardoor ze dus geel worden en uiteindelijk uitdrogen.
Hoe herken je overbemesting van gras?
Overbemesting is in de meeste gevallen eenvoudig te herkennen. Je gazon vertoont dan gele strepen als je voor het bemesten een strooier hebt gebruikt.
Wat te doen tegen overbemesting?
Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om overbemesting tegen te gaan, zodat je gazon er weer fraai en gezond uit komt te zien.
Zichtbare mestkorrels verwijderen
Zie je nog mestkorrels liggen? Verwijder deze dan met de hand, maar trek wel eerst handschoenen aan. Gebruik eventueel een hark om de korrels uit de grond te harken, zodat je ze makkelijker weg kunt halen.
Open plekken opnieuw inzaaien
Zijn er teveel kale plekken ontstaan, dan is het altijd een goed idee om deze opnieuw in te zaaien. Vooral als je huisdieren hebt die flink op het gras hebben gespeeld, kan inzaaien nooit kwaad. Om de kale plekken zo snel mogelijk te dichten, kun je kiemende zaden gebruiken. Bij dit type zaden hoef je minder lang te wachten tot de grassprieten volgroeid zijn.
Geef het gazon veel water
Door het gazon veel water te geven, zorg je ervoor dat de osmotische druk weer wordt hersteld. Je verdunt dan het substraat, waardoor de meeste voedingsstoffen naar de onderste lagen van de bodem kunnen verplaatsen. Op deze manier komen de voedingsstoffen niet meer direct in aanraking met de wortels en het gras.
Een alternatief zou kunnen zijn om kunstgras aan te leggen. Dat hoef je namelijk niet te bemesten.