Slotenmaker

Wat doet een slotenmaker en hoe word je een slotenmaker?

Ben je technisch aangelegd en op zoek naar een nieuwe baan? Vandaag gaan we dieper in op het vak van de slotenmaker. Een slotenmaker installeert nieuwe sloten en vervangt of repareert sloten die niet meer werken. Hij kan ook sleutels maken of duplicaatsleutels voor huisgenoten maken.

Slotenmakers werken niet alleen aan sloten in een huis of bedrijf. Er zijn slotenmakers voor wegenwacht diensten en forensische slotenmakers die sloten open maken voor de politie.

Hoe kan je slotenmaker worden?

De meeste slotenmakers hebben minstens een middelbare school diploma en je kunt dit vak leren terwijl je werkt. Je kunt je ook laten certificeren als slotenmaker via een branchevereniging, er zijn geen officiële keurmerken. Je kunt je certificeren in de basis van het slotenmakersvak en je helemaal opwerken tot meester-slotenmaker. Er zijn zelfs certificeringen om een beveiligingsexpert op het gebied van sloten te worden. 

slot

Wat doet een slotenmaker?

Slotenmakers gebruiken handgereedschap en machines om hun werk te doen. Om sleutels te maken en slijpen gebruiken ze machines. Ze gebruiken ook handgereedschap om sloten die kapot zijn te demonteren en te repareren. Het werk van de slotenmaker kan technischer worden naarmate de beveiliging technologisch geavanceerder wordt.

Voor moderne beveiligingssystemen en hoge kwaliteit kluizen heb je een slotenmaker met veel ervaring nodig. Naast sloten van woningen kunnen slotenmakers je ook toegang tot de auto verschaffen als je de sleutels kwijtraakt.

Aan de slag als slotenmaker

Zolang de menselijke natuur criminele activiteiten omvat, zullen we sloten, sleutels, combinaties en kluizen nodig hebben. Dat betekent dat er altijd behoefte zal zijn aan de specialistische vaardigheden van slotenmakers. We zijn afhankelijk van deze professionals om nieuwe sloten en kluizen te installeren en ze te repareren als ze stuk gaan.

En dan is er nog de menselijke fout. Wie heeft zichzelf niet al eens per ongeluk buitengesloten? Dan is er altijd een slotenmaker in de buurt. Google bijvoorbeeld maar eens op slotenmaker Mechelen en je krijgt een uitgebreid aanbod aan vakmensen die snel ter plaatse zijn.

Werken en leren 

De meeste banen voor slotenmakers vereisen minimaal een middelbaar onderwijs diploma en enige technische kennis – hetzij door werkervaring of een beroepsopleiding. De basisvaardigheden van een slotenmaker, zoals het maken van sleutels en het repareren van sloten, kunnen worden aangeleerd in een ijzerwinkel of als klusjesman.

Voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in beveiligingssystemen met een complexer elektronisch ontwerp, kun je een opleiding op de werkplek verwachten. Betrouwbaarheid en een blanco strafblad zijn factoren die door je werkgever als belangrijk worden gezien, vraag daarom ook een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.