BinnenschilderwerkSchilder-en-Afwerking

Binnenmuur Verven | Het stappenplan voor mooi eindresultaat

binnenmuur verven

Binnenkort een binnenmuur verven? Indien u een nieuw huis heeft aangekocht is het nagenoeg altijd nodig om een paar muren of zelfs hele kamers opnieuw te verven. Dit zorgt er weer voor dat de ruimte fris is maar kan ook zorgen voor een andere sfeer door te werken met lichtere of donkere tinten. Om u daar zo goed mogelijk bij te helpen hebben wij voor u het 5 stappen plan om uw binnenmuur te verven.

Stap 1: Controleer en reinig uw muur

Belangrijk om te weten is of uw muur ‘zuigt’ dit heeft namelijk grote impact op de hoeveelheid muurverf die je nodig hebt. Onbehandelde (nog niet geschilderde) muren dient u altijd voor te strijken anders ziet u letterlijk de verf in de muur verdwijnen en dient u minimaal 2 (misschien 3) extra lagen aan te brengen. Een voorstrijk is relatief goedkoop en zorgt voor een egaler resultaat.

Een al reeds geverfde muur kan ook ‘zuigen’ om dit te kunnen controleren dient u een vochtige spons tegen de muur te houden. Als het vocht uit de spons wordt opgenomen door de muur betekend het dat deze muur zuigt en u het moet behandelen (verven) met voorstrijk. Voor het voorstrijken/verven dient u de muur eerst af te stoffen of eventueel af te doen met een vochtige doek.

Stap 2: Bereken hoeveel muurverf je nodig hebt

Elke blik verf heeft zo zijn eigen rendement, dit hangt veel af van het merk maar ook van de glansgraad. Kalkmatte verf heeft vaak net wat meer nodig dan een ‘gewone’ matte verf. Deze informatie vind u veelal op het blik.

Stap 3: Afplakken

Om te zorgen voor een net eindresultaat is het afplakken van kozijnen of aanhechtende muren die niet geschilderd worden in een zelfde kleur een must! De beste tape die u hiervoor kunt gebruiken is Frog Tape. Het voordeel van deze tape is dat deze geen kartelrand achterlaat en zichzelf in een keer mee laat nemen. Dit zorgt voor een super strak eindresultaat. De vloer kunt u afdekken met kranten maar indien u deze intensiever wilt gebruiken is een wat dikker materiaal zeker aan te raden. Op onze handige tools pagina vind je nog meer tips!

Stap 4: Verf aanbrengen

U kunt de verf aanbrengen met een roller of een kwast waarbij een roller veelal wordt gebruikt bij grotere oppervlakten en een kwast voor de kleinere oppervlakten. Ze hebben een gezamenlijk doel en dat is zorgen voor een egaal en dekkend resultaat. Het is dan ook goed om te weten in hoeveel lagen u de muur dekkend kunt krijgen. Top verven zoals Farrow and Ball, Little Greene, Flamant en Paint and Paper Library zijn in 2 keer dekkend. Enkele bekende merken zoals Flexa, Sikkens en Sigma zijn in 2 tot 3 keer dekkend.

Een ander belangrijk punt is of u de muur van een donkere kleur naar een lichte kleur wilt verven. Als u uw binnenmuur wilt verven van een donkere naar een lichte kleur heeft u vaak nog een extra laag nodig omdat anders de donkere kleur door de lichte kleur heen komt.

Stap 5: tape verwijderen

Indien u frog tape heeft gebruikt is dit een fluitje van een cent. Mocht u reguliere (schilders) tape hebben gebruikt probeer dit dan in een zo vloeiend mogelijke manier af te trekken. Let er wel op dat u bij verharde verf geen scheuren of brokken maakt.

Stap 6: Materiaal schoonmaken voor de volgende keer

Tegenwoordig zijn bijna alle verkochte verven op waterbasis. In dit geval spoelt u deze gemakkelijk uit in uw wasbak en kunt u de kwasten en rollen een volgende keer weer gebruiken. Indien u een verf op terpetinebasis heeft gebruikt dan dient u er een ontvetter bij te doen.

Een schilder inhuren

Denkt u na het lezen van dit stappenplan ‘ik huur toch liever iemand in’. Dan kunt u via Klusje.nl gemakkelijk een vrijblijvende offerte aan vragen!

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.