Lekkage

Last van lekkage aan het dak? Wees er snel bij!

lekkage

Heb jij last van lekkage? Niets is vervelender dan dat! Een lek in het dak kan voor veel waterschade zorgen. Het is daarom belangrijk om de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen. Echter, het vinden van een lek kan veel tijd in beslag nemen. In sommige gevallen is een lek zo gevonden. In andere gevallen kan jij of de dakdekker uren bezig zijn met het vinden van de lekkageplek.

Snel handelen zal vervolgschade verminderen

Een lek in het dak herken je aan leksporen op het plafond of op de muren. Om vervolgschade te voorkomen is het raadzaam om snel te handelen na het ontdekken van een lek. Bij snel handelen zal de vervolgschade minder groot zijn.

Vang allereerst de druppels water op in emmers, om je vloer te beschermen. Ga vervolgens op zoek naar de oorsprong van het probleem en verhelp de lekkage zo snel mogelijk. Veel voorkomende gevolgen van een lekkend dak zijn:

  • Aangetaste dakconstructie door houtrot
  • Vochtplekken in de muren die het behang kunnen aantasten
  • Schimmelvorming, wat kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen
  • Vieze muffe geurtjes in huis
  • Schade aan de vloer en andere spullen in huis

Zelf het lek verhelpen of overlaten aan een professional?
De oorzaak van een lekkage kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld een kapotte dakpan. Echter, in veel gevallen is het niet zo simpel en is er meer aan de hand. Zoals eerder aangegeven kan het een hele klus zijn om de lekkageplek te vinden.

Daarnaast is het ook zeker niet ongevaarlijk om deze plek op te sporen. Lukt het jou zelf niet om de lekkageplek te vinden of durf je het dak niet op? Laat deze klus dan aan een professional over, Dakbedekking Groningen kan je hierbij helpen.

Lekkage voorkomen is beter dan genezen

Slechte dakbedekking kan de oorzaak zijn van lekkage. Door regenwater, bladeren of warmte van de zon kan dakleer beschadigen of uitdrogen. In dit geval is het verstandig om het dakleer te laten vervangen, om zo lekkages en dakreparatie te voorkomen.

Door jouw dak goed te onderhouden voorkom je eventuele lekkages. Gemiddeld is vervanging van het dakleer eens in de 30 jaar nodig. Woon jij dus al jaren in hetzelfde huis en heb je nog nooit een kijkje genomen op het dak? Doe dat dan zeker even. Zo kan je eventuele lekkages in de toekomst voorkomen.

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Lekkage