BinnenschilderwerkBuitenschilderwerkKozijnenKozijnen-ramen-en-deurenKunstof-kozijnenSchilder-en-Afwerking

Stappenplan: Kozijnen verven

Kozijnen schilderen

Wanneer je een eigen huis bezit zijn jouw kozijnen ongeveer eens in de vijf jaar toe aan een verse verflaag. Dat geeft niet alleen een beter aanzicht, maar zorgt ook voor een betere bescherming en isolatie van jouw woning. De buitenkozijnen hebben door de weersomstandigheden meer te verduren dan de kozijnen binnenshuis en zijn daardoor meestal eerder toe aan nieuw schilderwerk. Maar hoe kun je jouw binnen- en buitenkozijnen het beste verven?

Kozijnen verven

Voor de binnenkozijnen kun je het beste gebruik maken van acryllak. De voordelen hiervan zijn dat het nauwelijks verkleurt, niet ruikt, minder milieubelastend is en snel opdroogt. Een andere optie is alkydverf. Dit type verf heeft weinig voorbereiding nodig, omdat het goed dekt. Bij alkydverf moet je echter wel rekening houden met een goede ventilatie tijdens de klus, omdat dit een verf op terpentinebasis is en dat vergeelt sneller. Voor de buitenkozijnen kies je een goede grondverf en een geschikte lak.

Nadat het materiaal gekozen is, is het tijd om te beginnen. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de volgende stappen zo goed mogelijk uit te voeren:

  1. Rot, verfbladders en andere oneffenheden wegwerken. Zie je houtrot of andere oneffenheden? Zorg er dan voor dat je alles wegwerkt met houtrot-stop en houtrotvuller. Daarna ontvet je het kozijn met een ontvetter en spoel je het daarna af met een spons en schoon water.
  2. Kozijnen schuren. Schuur de kozijnen zo goed mogelijk op met een stuk middelgrof schuurpapier.
  3. Plamuur de oneffenheden weg. Zie je nog wat oneffenheden op het kozijn? Gebruik dan plamuur om dit netjes weg te werken.
  4. Opnieuw schuren. Indien je geplamuurd hebt, dien je opnieuw te schuren met middelgrof of fijn schuurpapier.
  5. Kozijnen afplakken en schoonmaken.
  6. Kozijnen in de grondverf zetten. Grondverf zorgt voor een betere hechtlaag. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden indien je wilt dat het schilderwerk zo lang mogelijk meegaat.
  7. Grondverf laten drogen en vervolgens opschuren en opnieuw ontvetten.
  8. Kit de kieren en naden van het kozijn met acryllaatkit.
  9. Kozijnen schilderen met de gekozen verf of lak. Doe dit minimaal twee lagen en laat tussentijds opdrogen.
  10. Ruim je verfspullen netjes op door de kwasten in aluminiumfolie in te rollen en de verfrestanten als klein chemisch afval weg te brengen bij jouw gemeente. Maak de kwasten dus niet schoon in de keukenafvoer en gooi het verf niet zomaar in de prullenbak. Dit is niet goed voor het milieu.

Heb je liever hulp van een professioneel schilder voor het verven van jouw kozijnen? Vind hier dan snel en eenvoudig een schilder bij jou in de buurt.

 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.