Kozijnen

Het verschil in houten en kunststof kozijnen

kozijnen

U wilt een huis bouwen of uw kozijnen laten renoveren, en nu staat u voor de keus om voor een kunststof of houten kozijn te kiezen.

In deze blog leggen wij precies uit wat nou de verschillen zijn, zodat u zelf een weloverwogen keuze kan maken.

Energiezuinigheid 

De energiezuinigheid is natuurlijk erg belangrijk. Binnen wilt u natuurlijk van een fijn binnenklimaat genieten en een kozijn die kou door laat helpt daar niet bij. Daarnaast wilt u natuurlijk ook geen hoge energierekening. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar met dubbelglas en tripleglas, de naam spreekt al voor zich. Vroeger werden ze gemaakt van enkel glas, dit liet veel kou door. Vaak is het wel zo dat houten kozijnen beter geïsoleerd zijn dan die van kunststof. 

Prijzen

Een belangrijk koopargument is natuurlijk altijd de prijs. Er zit verschil in de aankoopprijs, maar daarbij zit er ook verschil in de onderhoudskosten en stelkosten. 

De aanschafprijs van kunststof is afhankelijk van het soort profiel dat je kiest, een lagere aanschafprijs leidt tot hogere maandelijkse lasten en mindere isolatie. Daarbij moeten draaiende delen periodiek gesteld worden. Nu is het wel zo dat kunststof langer mee gaan dan houten kozijnen, en de prijs van hoger ligt. 

Afwerking  kozijnen

Het verschil in afwerking is voor veel mensen een belangrijke factor. Bij de houten variant zijn er veel meer mogelijkheden. Bij kunststof zijn er maar enkele standaard profielen. Zo kunt u kiezen voor een gladde afwerking of een houtlook omdat veel mensen houten kozijnen mooier vinden. Daarnaast is het bij kunststof niet mogelijk om de kleur in een later stadium nog te wijzigen. Met hout kunt u er later altijd nog voor kiezen om het in een andere kleur te laten verven. 

Al met al is kunststof vaak goedkoper en gaat het langer mee, maar daarentegen zijn houten mooier en beter geïsoleerd. Voor meer informatie over het plaatsen kunt u terecht bij een gespecialiseerd bouwbedrijf.

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.