Kozijnen-ramen-en-deurenRamen

Handige tips bij het aanbrengen van raamfolie

Aanbrengen raamfolie

Je zou denken dat iedereen raamfolie kan aanbrengen, dat klopt, maar toch gaat het vaak nog mis. Het gevolg hiervan is dat het eindresultaat niet mooi is: raamfolie met bubbels of scheef geplakt. Dit zijn een aantal voorbeelden van het verkeerd aanbrengen van raamfolie. In dit artikel geven wij je daarom tips over hoe je raamfolie moet aanbrengen. 

Praktische stappenplan

Stap 1: Kiezen, kiezen en nog eens kiezen

Er zijn enorm veel verschillende soorten raamfolies: groot/klein, kleurrijk of misschien wil je wel alleen een toffe tekst op het raam. Bij het uitkiezen van de juiste raamfolie is het belangrijk om te kijken waar je de sticker gaat plakken. Komt de sticker in een kinderkamer, of op het raam bij de keuken zodat er geen mensen naar binnen kunnen kijken als je aan het koken bent? Er zijn veel soorten met verschillende vormen, verschillende doorkijk en verschillende stijlen. 

Stap 2: Schoonmaken

Het lijkt misschien een onbelangrijk punt, maar je raam schoonmaken is één van de belangrijkste dingen. De raamfolie plakt namelijk aan de ruit doordat de folie statisch is. Door een schoon en vetvrije ruit zorg je ervoor dat de oppervlakte goed plakbaar wordt. Vergeet niet dat je de raamfolie aan de binnenkant van de ruit plakt. 

Stap 3: meten is weten

De gemiddelde lengte van Nederlanders is zo’n 170 centimeter. Dat betekent dat je de meeste inkijk camoufleert als je de folie op deze hoogte plakt. Aangezien een te hoge raamfolie vervelend is, is de aanbevolen hoogte voor de onderrand van de folie 140 cm en voor de bovenrand 180 cm. Het enige nadeel is dan dus wel dat lange mensen nog wel kunnen gluren! Mocht je de raamfolie in een (kinder)kamer gaan plakken, dan is bovenstaande informatie niet relevant en kan je de folie natuurlijk gewoon plakken waar je het de beste locatie vindt. 

Stap 4: Daar gaan we dan..

Zorg ervoor dat de gehele ruit goed nat is. Hiervoor kan je zorgen door de ruit nat te spuiten met schoonwater aan de hand van een plantenspuit. Zodra je dit hebt gedaan kan je de sticker op gaan plakken. Het is verstandig om een stukje los te pulken in de hoek. Zodra je dat hebt gedaan is het gemakkelijker om de achterkant over de breedte van de baan los te trekken. Plaats de folie op de natte ruit en trek steeds iets meer van de achterkant los terwijl je de folie tegen het raam gedrukt houdt. Geen paniek, belletjes of bobbels zijn nu nog niet erg. Dit trekt nog weg!

Stap 5: Gladstrijken 

Zodra je de raamsticker op de ruit hebt geplakt, is het van belang om aan de hand van een bankpasje of een zachte rubberere spatel, de raamfolie glad te strijken. Begin in één hoek en werk zo de gehele folie af. Door dit te doen duw je alle bubbels en overtollig vocht voor je uit. Zie je na het gladstrijken toch nog hier of daar een heel klein randje of bubbeltje? Geen zorgen, dit trekt meestal weg wanneer de ruit droogt.

Meer weten over ramen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.