DeurenKozijnen-ramen-en-deuren

Deurbeslag: wat heb je nodig?

deurbeslag

Heb je nieuw deurbeslag nodig? Dan is het goed om te weten welke varianten er zijn en wat je nodig hebt voor jouw specifieke toepassing. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Soorten deurbeslag

Als het gaat om deurbeslag, zijn er globaal genomen twee soorten te onderscheiden:

  • Buitendeurbeslag
  • Binnendeurbeslag

Ieder deurbeslag heeft weer zijn eigen kenmerken, die we hieronder verder zullen toelichten.

Buitendeurbeslag

Voor je buitendeuren heb je inbraakwerend beslag nodig. Dit deurbeslag moet voorzien zijn van het SKG3 keurmerk ofwel Extra Zwaar Inbraakwerend. Er bestaat ook zogeheten kerntrekbeslag met kerntrekbeveiliging. De cilinder is daarbij helemaal door metaal omsloten, waardoor eventuele inbrekers de cilinder niet uit het beslag kunnen trekken.

Binnendeurbeslag 

Beslag voor je binnendeuren hoeft niet inbraakwerend te zijn. Naast de functionaliteit en kwaliteit kun je hier ook kijken naar het design. Daarom is deurbeslag in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor binnendeurschilden of rozetten, met of zonder slot.

Specifiek beslag voor- en achterdeur

Zo weet je dus welk beslag je nodig hebt voor je binnendeuren en je buitendeuren. Als het gaat om de buitendeuren, zit er verschil in de toepassing van het beslag bij voordeuren of achterdeuren.  

Voordeurbeslag

Als het gaat om de voordeur, kun je het beste kiezen voor veiligheidsbeslag met aan de buitenzijde een greep of knop die niet draaibaar is. Dan kan de deur namelijk nooit zonder sleutel geopend worden aan de buitenzijde, ook als deze niet op slot is.

Achterdeurbeslag

Als het gaat om de achterdeur, is het handig om veiligheidsbeslag te hebben met aan beide zijden een kruk. Zo kun je als je in de tuin zit bijvoorbeeld heel makkelijk de deur vanaf buiten openen. Er zijn bepaalde merken die achterdeurbeslag met kerntrekbeveiliging leveren, zoals Nemef, Hoppe en AXA.

SKG3 of SKG2?

Een cilinder die voorzien is van het SKG3 keurmerk is, zoals hierboven omschreven, bestand tegen de meest populaire inbraakmethode ‘kerntrekken’. Met een SKG2 sterren cilinder ben je daar niet tegen bestand. Mocht je beschikken over deze cilinders, dan kun je deze het beste vervangen door SKG3 sterren cilinders of de cilinders combineren met kerntrekbeslag.

Met behulp van bovenstaande tips weet je welk deurbeslag je nodig hebt voor alle deuren in huis!

Meer over deuren?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Deuren