KozijnenKozijnen-ramen-en-deuren

De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

kunststof kozijnen
kunststof kozijnen

De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

Kozijnen geven een woning een unieke uitstraling. Dat komt niet alleen door de kleur, maar ook door het materiaal van de kozijnen. Als je bestaande kozijnen af zijn, of wanneer je een nieuwe woning laat bouwen, moet je dus een weloverwogen keuze maken of je gaat voor kunststof, aluminium of houten kozijnen. Naast uitstraling wordt die keuze natuurlijk gebaseerd op kwaliteit, duurzaamheid en bijvoorbeeld het isolerend vermogen. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van kunststof kozijnen voor je op een rij.

Aanschaf van kunststof kozijnen

Omdat de aanschaf van nieuwe kozijnen in veel gevallen een fikse investering is, moet je dus een weloverwogen keuze maken. Kunststof heeft de nodige voordelen ten opzichte van aluminium of houten kozijnen. Zo hebben ze een langere levensduur, zijn ze geluiddempend, vochtwerend, onderhoudsvrij, en nota bene recyclebaar.

Alle voordelen

Het grootste voordeel van een keuze voor kozijnen die gemaakt zijn van kunststof is dat deze, in tegenstelling tot houten kozijnen, niet kunnen rotten. Ze zijn exact op maat te maken voor ieder type woning, en hoeven niet geschilderd te worden, wat bij houten kozijnen natuurlijk wel het geval is. Dit soort kozijnen zijn dus niet gevoelig voor weersinvloeden als regen, sneeuw, hagel en vrieskou. Dit in tegenstelling tot houten kozijnen. Wanneer je ze bovendien combineert met HR ++ of triple glas, zal je aanzienlijk besparen op je energierekening. Hierdoor dragen ze bij aan een waardevermeerdering van je woning. Bovendien zijn dit soort kozijnen ook nog eens vochtwerend, en warmte- en geluidsisolerend. Ze zijn gemaakt van duurzaam materiaal dat wel tot zestig jaar meegaat, en ook verkrijgbaar in houtnerf structuur, waardoor ze een natuurlijke ‘look’ krijgen. Kozijnen uit kunststof behoeven weinig onderhoud en zijn eenvoudig schoon te houden.

Alle nadelen

Eigenlijk zijn er nauwelijks nadelen aan kunststoffen kozijnen. Sommige mensen vinden deze kozijnen eenvoudigweg niet zo mooi, omdat ze gewend zijn aan houten kozijnen en dit een meer natuurlijke ‘look’ aan de woning geeft. De kozijnen uit kunststof met houtnerf structuur zijn hiervoor echter een goed alternatief. Daarnaast is het niet mogelijk om te boren in dit soort kozijn, omdat anders de zogenaamde ‘stijfheid’ ervan wordt vernield. Verder kunnen reparaties wel eens lastig zijn, maar een gespecialiseerd bedrijf kan vrijwel alle problemen oplossen. Bovendien is het wat gecompliceerder wanneer je ze in een andere kleur zou willen verven. Met een speciale primer en verf voor kunststoffen kozijnen is dit echter wel degelijk mogelijk.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Kozijnen