Kozijnen-ramen-en-deurenRolluiken-en-zonwering

7 soorten jaloezieën: welke is het beste voor jou?

man kijkt door jaloezieen naar buiten

Als je op zoek bent naar een stijlvolle en betaalbare soort van zonwering, dan zijn jaloezieën een uitstekende keuze. En als je je daar wat verder in gaat verdiepen dan zal je zien dat er een groot aantal soorten jaloezieën zijn.

Er wordt onder andere onderscheid gemaakt tussen verticale-, Venetiaanse-, geplooide- en Romeinse jaloezieën. Elke soort heeft een andere uitstraling en is dus geschikter voor een andere situatie. Hier helpen we je onderscheid te maken en te bepalen welke jaloezie voor jou het beste is.

1.     Wat zijn jaloezieën?

Misschien is het handig om van te voren uit te leggen wat een jaloezie precies is. Het is een soort van zonwering die bestaat uit lamellen. Deze lamellen zijn te krijgen in verschillende breedtes, van een verscheidenheid aan materialen en kunnen zowel horizontaal als verticaal opgehangen worden. Je opent en sluit de jaloezie door de lamellen te kantelen of op te schuiven/trekken. Op die manier regel je zelf exact hoeveel licht er binnenkomt en hoeveel beschutting je nodig hebt.

2.     Verticale jaloezieën

De naam zegt het al, met de verticale jaloezie bedoelen we een jaloezie met lamellen die verticaal hangen. Verticale jaloezieën zijn vaak gemaakt van stof en bevatten een gewicht aan de onderkant zodat ze mooi recht blijven hangen. Ze worden ook in een groot aantal andere materialen geleverd. De verticale jaloezie is bijzonder veelzijdig en kan in elke ruimte worden toegepast. Het heeft een wat zachter en sfeervol uiterlijk dan de horizontale jaloezie.

3.     Venetiaanse-of horizontale jaloezieën

De Venetiaanse jaloezieën zijn waarschijnlijk de jaloezieën die je in gedachten hebt als je aan jaloezieën denkt. Het bestaat uit metalen horizontale lamellen die je kantelt of open trekt. Je kunt er een grote hoeveelheid licht mee tegenhouden en daardoor zijn ze erg efficiënt. De Venetiaanse jaloezie kan in alle ruimtes worden toegepast en is vaak erg gunstig geprijsd. Daarnaast worden ze gemaakt in een groot aantal materialen. Je kunt ze bijvoorbeeld ook in je badkamer hangen, als je een waterafstotend materiaal uitkiest.

4.     Romeinse jaloezieën

Ben je op zoek naar een jaloezie die je ruimte direct een luxe en romantische uitstraling geeft? Dan is de Romeinse jaloezie een goede optie. Dit type zonwering wordt gemaakt van een zachte en plooiende stof. Trek je de jaloezie op, dan wordt de stof samengevouwen. De bediening gaat met een ketting. De Romeinse jaloezie is erg mooi in bijvoorbeeld de slaapkamer of de eetkamer. De ruimte voelt direct minder koud en stukken gezelliger.

5.     Jaloezieën van faux wood

Dit is een Venetiaanse jaloezie die van kunststof is gemaakt. In het kunststof zit een houtnerf verwerkt, waardoor ze het uiterlijk hebben van echte houten jaloezieën. Het voordeel van deze optie is dat kunststof onderhoudsarm is en waterafstotend. De faux wood jaloezie is dus ideaal voor in keukens en badkamers, maar kan ook buiten worden toegepast.

Je hoeft ze nooit over te schilderen en de kleur blijft goed. Dat is belangrijk op locaties waar de jaloezie veel in het zonlicht hangt. Ben je een fan van hout, maar wil je een jaloezie aanschaffen zonder de beperkingen van dat materiaal? Dan is dit een uitstekende optie. Faux wood is tegenwoordig niet meer van echt hout te onderscheiden.

6.     Jaloezieën van echt hout

Er zijn mensen die toch de sfeer, het gevoel, de geur en het unieke uiterlijk van hout prefereren. En dan gaat er niets boven echte houten jaloezieën. Deze kunnen niet buiten of in vochtige ruimtes gebruikt worden, dus daarom ben je wat beperkter. Hout houdt het licht bijzonder goed tegen en inkijk verdwijnt volledig. Je kunt houten jaloezieën krijgen in allerlei kleuren en ze passen perfect bij klassieke en landelijke interieurs. Kies je voor een jaloezie van een hardhoutsoort, dan kun je deze vele jaren gebruiken.

7.     Jaloezieën met honingraat vouwen

Dit type jaloezie wordt ook wel de geplooide jaloezie genoemd. Ze zijn meestal gemaakt van stof en deze stof wordt op een bepaalde manier gevouwen. Als je er van de zijkant naar kijkt, dan zie je dat er de vorm van een honingraat in zit als je de jaloezie naar beneden haalt. Je trekt hem op met een ketting, van boven naar beneden en vice versa.

Andere manieren om de jaloezie te openen zijn er niet. Dit type jaloezie doet veel denken aan de Romeinse jaloezie en is daarom bijzonder geschikt voor ruimtes met een koude sfeer en die een beetje luxe missen. Denk dan bijvoorbeeld aan de woonkamer of de slaapkamer.

8.     Zelf op maat maken

Een laatste soort jaloezie om te behandelen is de op maat te maken jaloezie. Deze is specifiek voor kunststof kozijnen bedoeld. Je kunt in kunststof namelijk niet boren, wat betekent dat het niet mogelijk is om de jaloezie in het kozijn te hangen. Met dit type zonwering is dat geen probleem meer, want je maakt hem zelf op maat en klikt hem in je kunststof kozijn.

Op die manier lijkt het alsof kozijn en jaloezie één zijn en bij elkaar horen. Dit soort jaloezieën zijn gemaakt van kunststof en dus in alle ruimtes toe te passen. Daarnaast zijn ze te krijgen in een groot aantal kleuren en uitvoeringen.

uitzicht door jaloezieen

Voordelen van jaloezieën

Er zijn dus best een aantal soorten jaloezie. Het is één van de meest gangbare vormen van zonwering en dat is het niet voor niets. Kijk maar eens naar de volgende voordelen:

  • Je kunt voor weinig geld al een hele mooie jaloezie aanschaffen.
  • De jaloezie is erg veelzijdig en voor elke ruimte in je woning is er een geschikte jaloezie te vinden.
  • Met jaloezieën kun je al het licht tegenhouden. Dat is fijn in de slaapkamer en ook in de woonkamer, als je bijvoorbeeld een film wilt kijken.
  • De jaloezie is één van de beste soorten zonwering om privacy mee te creëren.
  • Je hebt in de meeste gevallen zelf volledig in de hand hoeveel licht je binnen wilt laten.
  • Jaloezieën zijn praktisch, maar tegelijkertijd ook erg decoratief. Je kunt er exact de sfeer mee creëren in je ruimte die je voor ogen hebt.

Meer weten? Klik hier.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.