Klussen-Algemeen

Zelf steigerhouten meubelen maken

steigerhout meubel

Heb je wat tijd over en heb je zin in een kleine uitdaging? Maak dan eens zelf steigerhouten meubelen. Het bedenken en maken van deze meubelen is ontzettend leuk en absoluut niet moeilijk. Van een steigerhouten salontafel tot aan een bed, het hout is geschikt voor binnen, maar ook voor buiten. Maak bijvoorbeeld een prachtige loungeset voor buiten. 

Je kunt klein beginnen, maar natuurlijk het ook groots aanpakken als je een ervaren klusser bent. Het enige wat jij nodig hebt, is het juiste gereedschap. En natuurlijk steigerhout. 

Het gereedschap

Het juiste gereedschap is het halve werk. Wat heb je nodig? Natuurlijk een bouwtekening, deze kun je vinden op het internet. En het nodige gereedschap. Voor elk meubel heb je sowieso dit gereedschap nodig: 

  • Boormachine 
  • Potlood
  • Rolmaat 
  • Cirkelzaag of afkortzaag

Dat is niet veel gereedschap en laat ook zien dat het maken van een meubel met weinig middelen al kan. 

Het steigerhout

Voor een steigerhouten meubel heb je natuurlijk het hout nodig. Dit hout kun je vaak online goedkoop krijgen. Maar let wel op goedkoop is vaak duurkoop. Koop dus altijd hout van goede kwaliteit. 

Let ook op de afmetingen. Een bouwtekening vertelt je hoeveel hout je nodig hebt. Koop dus ook slim in. Je wilt zo min mogelijk hout verspillen. Bereken de hoeveelheid hout en zoek de juiste afmetingen van de planken hierbij. Koop altijd wel iets extra, voor het geval je onverhoopt de fout in gaat. Zo heb je reserve. 

Aan de slag 

Nu je het gereedschap hebt, de bouwtekening en de juiste hoeveelheid steigerhout kun je aan de slag. Zaag de planken op de juiste afmetingen en start met bouwen. Binnen no time heb je een prachtig meubel staan. 

Uiteraard heb je in de fase extra gereedschap nodig, zoals schroeven, maar moet je ook nadenken over de afwerking. Want de afwerking kan veel betekenen voor de toekomst van jouw meubel

Afwerking 

Steigerhout staat bekend als sterk en solide hout. Maar je kunt het hout helpen met de juiste afwerking. Schuur het meubel altijd voor gebruik. Zo voorkom je splinters of koop hout dat machinaal geschuurd is. Daarnaast kun je het hout helpen met een nano coating of washing. 

Een nano coating zorgt ervoor dat het hout water- en vuilafstotend wordt. Een washing doet hetzelfde, maar voegt ook een mooie kleur toe aan het hout. Door deze behandeling toe te voegen, heb je zeker jarenlang plezier van je meubel! 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.