Klussen-Algemeen

Zelf je TV ophangen?

tv ophangen

Je kunt natuurlijk je tv laten ophangen, je bent echter veel goedkoper uit zodra je dit zelf doet. Maar hoe hang je nu precies je tv op, en hoe krijg ik hem precies recht? Met dit stappenplan is het ophangen van je tv super simpel en kun je snel beginnen met het belangrijkste, lekker die ene geweldige serie of film kijken.

Stap 1: Verzamel wat je nodig hebt

Voor je de tv gaat ophangen is het handig alles wat je nodig hebt bij de hand te hebben. Verzamel daarom van te voren wat je nodig gaat hebben. Dit hangt soms een beetje af van het ophangingssysteem van je tv maar in het algemeen volsta je met:

  • Een betonboor en boormachine
  • Pluggen en schroeven
  • Tekenpotlood
  • Rolmaat
  • Spanningszoeker
  • Waterpas
  • Stroompunt
  • Stukje papier
  • Schilderstape

Optioneel heb je misschien ook nog iemand nodig die je kan helpen met tillen, een grote tv alleen ophangen is niet altijd raadzaam. Heb je alles bij de hand ga dan verder met stap twee.

Stap 2: Het meetwerk

Zorg dat je jouw gereedschap bij de hand hebt. De plaatsing van je tv hang af van het ophangingssysteem. Bij sommige tv’s zit het precies in het midden van de tv, bij andere weer net wat lager. Meet vanaf de onderkant van je tv tot aan het ophangingssysteem. Schrijf de maat op het stukje papier. Bepaal nu aan de hand van je tv afmeting het middelpunt van het tv scherm. Teken dit af op de muur waar je het middelpunt van je tv wilt hebben. Plak nu met schilderstape een kruis op de muur met de hoogte en breedte van de tv, het midden op het zojuist afgetekende middelpunt.

Ben je tevreden over de locatie meet dan met de waterpas na of het kruis waterpas is. Gebruik vervolgens de maat die je op het papier hebt geschreven om de locatie van de onderkant van het ophangingssysteem te vinden op het kruis. Teken dit af op de muur. Pak nu het ophangingssysteem en houd het tegen de muur op de afgetekende plek. Zorg ervoor dat je het precies in het midden hebt op de middenlijn van het kruis.

Teken de gaten af door met het potlood rond te draaien in de gaten nadat je met de waterpas zeker weet dat het ophangingssysteem recht is. Haal nu het kruis weg van de muur.

Tip: advies nodig over welke TV het best bij jou past? Neem dan eens een kijkje op tvadviseur.nl.

Stap 3: Spanning zoeken en boren

Een belangrijke stap is nu om met de spanningszoeker te kijken of er geen kabels achter je afgetekende markeringen zitten. Is dit niet het geval dan kun je gaan boren. Zit er spanning achter, dan zul je een iets andere plek moeten kiezen voor het ophangen van je tv, een klein stukje naar rechts, links, boven of beneden is vaak genoeg.

Stap 4: Pluggen en ophangen

Alles is er klaar voor, stop de pluggen in de boorgaten en houd het ophangingssysteem op zijn plek. Draai de schroeven in de muur en meet nog een keer na of het systeem recht hangt met de waterpas.

Hang nu de tv op aan het ophangingssysteem, indien nodig doe dit met iemand samen. Soms klikt de tv vast aan het ophangingssysteem, soms moet je de tv vastschroeven en soms is het een combinatie van beiden. Schroef/klik je tv vast en sluit de tv aan op het stroompunt door middel van de stekker. Sluit de tv ook aan op het signaal (kabel- of kastje en,of internet) waarmee je tv wilt ontvangen.

Je tv hangt op zijn plek, stel de kanalen in en veel kijk plezier.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.