Klussen-Algemeen

Zelf een schilderij ophangen? Basistips van deskundigen

schilderij ophangen

Wil je een schilderij ophangen? Er zijn van die klussen in huis die je eenvoudig zelf kunt doen. Zo is het ophangen van kunst vaak niet iets waar je een professional voor inschakelt. Deze klus mag echter zeker niet onderschat worden. Je zou het misschien niet denken, maar er kan een heleboel misgaan bij het ophangen van een eenvoudig schilderij.

Een gat in de muur boren lijkt misschien vanzelfsprekend met goed gereedschap, maar er zijn nog veel meer andere zaken om rekening mee te houden. Hoe hoog moet je het schilderij ophangen? En hoe zorg je ervoor dat deze loodrecht op de muur wordt bevestigd? Met behulp van de volgende basistips voor deskundigen trap jij nooit meer in de meest voorkomende vlakuilen bij het ophangen van kunst. 

Ga niet klakkeloos boren 

Je was vol enthousiasme toen je verleden jaar een kunstwerk mocht uitzoeken als verlaat kerstpakket. Een aantal bezoekjes aan een online bronzen beelden winkel verder en je had hét kunstwerk gevonden. Geen bronzen beeld, maar één van de prachtige schilderijen die daar uitgestald werden.

Tot je schaamte moet je nu echter bekennen dat dit schilderij al maanden in de schuur of kast staat en er niet meer naar omgekeken wordt. Hoewel deze – op het eerste gezicht eenvoudige – klus steeds uitgesteld werd, heb je nu eindelijk de moed gevonden om aan de slag te gaan. Maar maak nu niet de fout om klakkeloos een gat te boren. 

Bepaal eerst waar het kunstwerk precies komt te hangen. Als je dit niet met beleid doet, dan komt het schilderij niet goed tot zijn recht. Daarnaast is het eerst belangrijk om de muur te beoordelen. Welke boor kun je hier het beste voor gebruiken? Zal de wandafwerking niet onnodig beschadigd raken? Pas wanneer je zeker weet dat je de juiste plek hebt gevonden, kun je aan de slag gaan. Gaten in de muur zijn immers geen schoonheidsprijs waard. Dus je moet echt zeker weten dat dit de plek is waar het kunstwerk goed tot zijn recht komt. 

Zorg voor de juiste symmetrie  

Een schilderij komt het beste tot zijn recht wanneer deze symmetrisch in de ruimte wordt geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een centrale plek in het midden boven de bank, in lijn met andere schilderijen of eenvoudigweg in het midden van een muur.

Houd er hierbij wel rekening mee dat je het schilderij niet té hoog hangt. Wanneer je de kamer binnenstapt moet dit kunstwerk direct hetgeen zijn wat jouw aandacht trekt. De beste hoogte is dan ook wanneer je oog op het middelpunt van het schilderij valt. 

Gebruik de juiste materialen 

Als handige doe-het-zelver beschik je waarschijnlijk over tientallen soorten gereedschap. Toch zit je iedere keer te dubben wanneer er geklust moet worden. Maar hoe zorg je er nou voor dat een schilderij op de juiste manier bevestigd wordt. Het is immers niet net zoals bij het plaatsen van tuinbeelden waarbij je ze gewoon lukraak in de ruimte neerzet. Je zal eerst flink moeten boren voordat je van een geweldig resultaat kunt genieten.  

Bij het ophangen van schilderijen kun je van verschillende technieken gebruik maken. Zo zijn er speciale ophangsystemen waarmee je zeer gemakkelijk van kunstwerken kunt wisselen en tevens slechts één gaatje hoeft te boren. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om eenvoudigweg met een boormachine aan de slag te gaan.

Bepaal wel van tevoren in wat voor soort muur je boort. Zo voorkom je onnodige beschadigingen aan de wand. Hang het schilderij vervolgens zo vlak mogelijk tegen de muur voor het mooiste resultaat. Gebruik altijd een waterpas om deze loodrecht tegen de muur te plaatsen. En voilà: de klus is eindelijk voltooid! 

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.