Klussen-Algemeen

Zelf een boomhut bouwen, hoe pak je dat aan?

boomhut

Leuk idee, zo’n doe het zelf project: zelf een boomhut bouwen! Althans, kun je dit wel zelf, of laat je een klusjesman komen? Want het moet natuurlijk wel een veilig speelobject worden. De kinderen die papa of mama een boomhut laten maken om in te spelen, prijzen zich straks gelukkig in hun hoge, droge huisje. En echte, ruime boomhutten om te verhuren voor overnachtingen zijn ook een optie. Maar hoe pak je het allemaal aan?

Boom?

 

Niet iedereen heeft een (stabiele) boom in de tuin om zo’n hut in te bouwen. Maar dat hoeft ook niet: een boomhut kan ook boven de schutting gemaakt worden. Denk hierbij wel aan de privacy van je buren, de zichtlijnen vanaf je eigen terras en natuurlijk aan de erfgrens. Wie wel een boom heeft staan, checkt allereerst of deze het gewicht wel aan kan. De boom moet niet te jong of te oud zijn. Het is heel goed mogelijk dat je een vergunning moet aanvragen, dus check dit eerst met je gemeente. En met de buren!

Stevige materialen

 

Allereerst verzamel je stevige materialen. Hout. Lange bouten en moeren. Ook het kiezen van het juiste gereedschap is belangrijk.  Denk bij hout ook aan duurzaamheid: je kunt op elk bedrijventerrein wel aan een pallet komen, vraag even bij een bedrijf of ze nog statiegeldloze pallets hebben liggen – ze zijn deze liever kwijt dan rijk. Dit is meestal dik en stevig hout.

Misschien heb je van een oude schutting nog een paar stevige balken liggen, anders zul je deze (minimaal 15 x 15 cm) bij de bouwmarkt moeten halen. En verder ligt het geheel aan jouw ideeën, wat je nodig hebt. Wanneer je weinig verstand hebt van dit soort materie is het wel raadzaam een klusjesman in de arm te nemen die kan checken of jouw ontwerp veilig, stabiel, duurzaam en bewoonbaar is.

In stukken naar boven

 

De boom waarin je een speelhut voor kinderen maakt, is zelden ideaal om zonder extra steunpilaren te bebouwen. Het beste is om eerst het ondervlak te bouwen, waarbij je natuurlijk ruimte overlaat voor de boomstam. Omdat het niet raadzaam is om in de boom te spijkeren of te schroeven, sla je vier stevige balken in de grond om de boom heen, waar je het ondervlak (in delen) op bevestigt. Het gewicht zal aanzienlijk zijn, neem dit mee in je ontwerp en bouw zó dat je de boomhut in stukken naar boven kunt takelen en snel kunt vastdraaien.

Gebruik geen schroeven bij de belangrijkste delen van je constructie, maar bouten en moeren. Wanneer de basis (ondervlak en steunpilaren) eenmaal stevig staat, kun je verder bouwen. Extra tips voor een boomhut om in te spelen: zorg voor een zachte ondergrond om de boom heen en laat geen plekken open waar ze doorheen kunnen vallen. Natuurlijk zijn kinderen onberekenbaar, dus de allerbeste voorzorgsmaatregel is om het geheel niet te hoog te bouwen. Twee meter is relatief laag, maar voor kinderen al heel spectaculair.

Boomhut voor volwassenen

 

Een (wo)mancave of slaapplaats, bijvoorbeeld voor Airbnb, moet natuurlijk aan nog meer eisen voldoen dan een speel-boomhut. The sky is letterlijk the limit, mocht je een boom gevonden hebben die een tiny house kan dragen. Voor de doe-het-zelver is dit echt te moeilijk om te doen. Een volledig bewoonbare boomhut die aan alle veiligheidseisen voldoet: daar zijn vakmensen voor. Dan hoef je, wanneer er gasten in slapen, niet de hele nacht wakker te liggen of jouw zelf geknutselde bouwwerk niet instort.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.