Klussen-Algemeen

Wat doe je als je werkt in de installatietechniek?

installatietechniek

Installatietechniek is een brede branche. Het omvat eigenlijk alle vakgebieden waarin een verzameling van losse onderdelen wordt samengesteld tot een werkend geheel. Omdat het zo’n breed vakgebied is, zijn er veel vacatures in te vinden. Maar wat doe je eigenlijk precies als je in de installatietechniek werkt?

E-installatietechniek 

Grofweg zijn er twee verschillende typen installatietechniek: E- en W-installatietechniek. De E staat voor elektro, en omvangt eigenlijk alles wat met elektriciteit te maken heeft. Als elektromonteur heb je dus een breed scala aan taken. Zo hou je je bezig met de aanleg van elektriciteitskabels, maar ook met het onderhoud ervan.

Door de snelle opkomst van de technologie in de laatste decennia, is elektrotechniek nu relevanter dan ooit. Zonder elektriciteit zouden er een hele hoop bedrijven in de problemen raken. Maar ook stoplichten en lantaarnpalen werken op elektriciteit. Zonder elektrotechniek zou de wereld er ineens hee anders uitzien. 

W-installatietechniek

Daarnaast heb je ook W-installatietechniek. De W staat voor werktuigbouwkunde. In deze branche ben je vooral verantwoordelijk voor onderdelen zoals riolering, sanitair, en klimaatinstallaties zoals verwarmingen en airco’s. Samen met elektrotechniek zorg je er dus voor dat een gebouw meer is dan een paar muren, maar juist een werkend en comfortabel geheel met een hele infrastructuur aan leidingen en kabels.

Als installatiemonteur ben je vaak betrokken bij verschillende projecten, waardoor iedere week er weer anders uit kan zien en je iedere dag voor andere uitdagingen komt te staan.  

Werken in de installatiebranche

In de huidige arbeidsmarkt staan er voldoende vacatures in de installatietechniek open. Het is een branche die nergens mee te vergelijken is. Het kan een fysiek zwaar beroep zijn met weinig doorgroeimogelijkheden, maar je kunt je wel specialiseren op een bepaald gebied. Zo wordt jij een expert in jouw vakgebied en kun je een unieke service bieden.

Door de huidige technologische ontwikkelingen is installatietechniek relevanter dan ooit. Ben je van plan om in deze branche te gaan werken? Bereid je dan ook voor om mee te gaan met de tijd. Jouw werkdag kan er over 30 jaar misschien heel anders uitzien dan vandaag. Maar dat maakt het werk van een installatiemonteur nou precies zo leuk!

Meer over werken in de bouw?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.