HoutKlussen-Algemeen

Waarom kiezen voor OSB platen

osb platen

Wat zijn OSB platen?

Een OSB plaat is samengesteld uit verschillende houtschilfers die met een bindmiddel aan elkaar verbonden zijn. De afkorting OSB staat voor ‘Oriented Strand Board’. Bij deze platen liggen de houtschilfers allemaal dezelfde kant op, terwijl de ligrichting van de platen juist haaks op elkaar is. 

Een duurzame keuze

Doordat OSB platen bestaan uit houtschilfers is dit een milieuvriendelijk product. Bij de productie van OSB is relatief weinig energie nodig om de platen te persen. Daarnaast is er naar verhouding weinig hout nodig om de platen te produceren. Bij de productie van de platen kom vrijwel geen afval vrij. De restanten van het plaatmateriaal kan gebruikt worden als brandstof of als landbouwtoepassing. 

Toepassingsmogelijkheden OSB platen

Het grote voordeel van deze platen is dat ze breed toepasbaar zijn. Je kunt de platen gebruiken voor je vloer, als wandplaat of bijvoorbeeld als tafelblad. De mogelijkheden met OSB zijn eindeloos. Dankzij het materiaal is het zelfs inzetbaar voor keukens.

Veel Nederlanders gebruiken de platen ook voor isolatie toepassingen. Gezien beide kanten van het plaatmateriaal gebruikt kan worden. Aan de ene kant bevestig je het isolatiemateriaal en aan de andere kant de dakspanten. 

Buitengebruik

OSB platen zijn ook geschikt voor buitengebruik. Echter, ze kunnen wel slecht tegen vocht. De platen kunnen hierdoor verrotten en worden vervolgens zacht en instabiel. Je doet er daarom verstandig aan om je platen te impregneren of beitsen. Op deze manier kun je jarenlang genieten van je platen.

Welke soorten

Er zijn vier verschillende soorten OSB platen: OSB 1, OSB 2. OSB 3 en OSB 4. OSB 1 is een soort die ideaal is voor algemeen gebruik in een droge omgeving. Deze soort kan niet tegen vocht, evenals OSB 2. Deze soort is tevens in tegenstelling tot OSB 1 geschikt voor last dragende constructies. 

OSB 3 en OSB 4 zijn na behandeling wel geschikt voor vochtige ruimtes. OSB 3 is de meest voorkomende plaat. Ook deze soort is geschikt voor last dragende constructies. OSB 4 is in tegenstelling tot de andere soorten gemaakt van populieren houtvlokken. Hierdoor is deze soort extra licht in gewicht. Deze zijn het meest geschikt voor zware last dragende constructies. 

Verschillende diktes 

OSB platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Zo zijn er platen van 9 mm, maar ook van 18 mm of zelfs 22 mm. De standaardafmeting is 244×122 cm. Gelukkig kun je de platen gemakkelijk op maat zagen.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Hout