HoutKlussen-Algemeen

Waarom je meubelen met houtolie moet bewerken

houtolie

Houtolie gebruiken voor je meubelen? Ben je helemaal verknocht aan hoe een tweedehands aangeschafte tafel er nu uitziet? Dan heb je des te meer reden om die te behandelen met houtolie.

Industriële vormgeving van interieurs wordt met de dag populairder. Ruw, rauw, onaf en vol perspectief. Dergelijke ruimtes zien er immers uit alsof er nog van alles kan, moet en mag gebeuren. En dat is natuurlijk ook ergens zo, maar het grappige blijft natuurlijk dat je er in huidige staat al heel gelukkig mee bent. Dat geldt voor je vloer, je wanden, je plafonds, kozijnen en de verschillende meubelen die je hebt uitgezocht en bij deze stijl perfect aansluiten.

Waarom zou je dan houten meubelen nog eens preserveren met behulp van een vernislaag? Dat druist namelijk volledig in tegen je principes!

Logisch dat je dat denkt, maar het klopt wellicht niet helemaal. Ieder houten oppervlak – bijvoorbeeld een tafel – dat al behoorlijk wat gebruikssporen vertoont, moet wel zo mooi blijven. Natuurlijk, je kunt ervoor kiezen dat kleine krassen en behoorlijk wat vlekken aan de uitstraling ervan worden toegevoegd.

Maar dat zijn dan wel beschadigingen die je niet meer zo gemakkelijk kunt terugdraaien. Bovendien houd je heel gemakkelijk scherpe randen en mogelijk splinterrijke plekken over. En het idee om je huid open te halen aan een houten tafel is nou eenmaal niet zo aantrekkelijk.

Zoals ‘ie nu is vind je je tafel mooi? Dan wordt het hoog tijd om hard je best te doen om dat zo te houden. Hieronder leggen we de stappen duidelijk uit.

Schuren

Allereerst heb je een schuurblok nodig, dat je omwikkelt met heel fijn schuurpapier. En daarmee bedoelen we korrel 280. Gewapend hiermee behandel je het hout in de lengte. Schuur je namelijk niet met de nerf mee, dan veroorzaak je krassen die je er heel moeilijk weer uit krijgt.

Ja, dit kan wel, maar dat betekent dat je telkens weer opnieuw moet beginnen met schuren en dan blijf je maar bezig. Zolang je nog niet een stap verder bent is dat uiteraard niet zo heel erg. Hoe dan ook, schuur het gehele oppervlak en zorg dat het resultaat krasloos is.

Een alternatief voor schuren is woodclean. Ook hiermee krijg je de huidige laklaag volledig weg. Zijn er duidelijke gebruikssporen te ontwaren waar je van af wilt? Dan heeft schuren de voorkeur.

Afstoffen

Stof is de grootste vijand van de behandeling die hierna volgt. Dus na het schuren pak je een schone en droge doek om alle stof te verwijderen. Hetzelfde geldt voor water of andere substanties en materialen. Dat mag er natuurlijk niet intrekken.

Olie

Zodra je zeker bent dat je tafel stofvrij is, wordt het tijd om deze in zijn volledigheid met houtolie te gaan behandelen. En dan dus niet alleen het oppervlak maar ook de zij- en onderkanten en natuurlijk de poten – ervan uitgaande dat die ook van hout zijn.

Is deze klus eenmaal geklaard, dan laat je het meubel een half uurtje staan om de olie in te laten trekken. Pak vervolgens een schone doek en maak daar nog één keer de tafel mee schoon. Nu mag ‘ie in gebruik genomen worden!

Meer over houten meubelen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Hout