Klussen-Algemeen

Je voordeur vervangen? Zo doe je dat

Hal met witte voordeur

Is jouw voordeur aan vervanging toe en wil je de voordeur zelf gaan vervangen? Dat is best een lastige klus, waardoor een goede aanpak van groot belang is. In deze blog helpen we je daarmee door handige tips met je te delen.

Materialen en gereedschappen

Zorg dat je de volgende materialen en gereedschappen in huis hebt:

 • Nieuwe voordeur
 • Scharnieren
 • Deurslot en handgreep
 • Schroevendraaiers
 • Hamer
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Beitel
 • Kitpistool en afdichtingskit
 • Decoupeerzaag (indien nodig voor aanpassingen)
 • Isolatietape
 • Schuurpapier

Voorbereiding

Meet de breedte, hoogte en dikte van je huidige deur. Dit helpt je om een nieuwe deur te kopen die precies past. Denk ook aan het materiaal en de stijl van de deur die het beste bij jouw woning past. Zo past een houten voordeur het beste bij een woning met een landelijke uitstraling.

Verwijder de oude deur

Verwijder de scharnierpennen: Gebruik een schroevendraaier en hamer om de pennen uit de scharnieren te tikken. Begin met de onderste scharnier en werk naar boven.

Til de deur uit het kozijn: Wees voorzichtig, want de deur kan zwaar zijn. Vraag indien nodig iemand om hulp.

Deurkozijn voorbereiden

Inspecteer het kozijn: controleer op beschadigingen of houtrot. Repareer of vervang beschadigde delen voordat je de nieuwe deur installeert. Verwijder oude afdichtingen: schuur eventuele oude kit of verf af om een glad oppervlak te creëren.

Installeer de nieuwe deur

Plaats de nieuwe scharnieren: plaats de nieuwe scharnieren op de nieuwe deur, op dezelfde afstand als de oude scharnieren. Zorg ervoor dat ze waterpas zijn.

Zet de deur op zijn plaats en bevestig de scharnieren aan het deurkozijn. Begin met het bovenste scharnier en werk naar beneden. Gebruik een waterpas om te controleren of de deur recht hangt.

Deur afstellen

Sluit de deur om te controleren of hij goed in het kozijn past. Er mag een kleine gelijkmatige ruimte rondom de deur zijn.

Maak aanpassingen: Als de deur niet goed past, gebruik dan een beitel of decoupeerzaag om kleine aanpassingen te maken. Wees geduldig en verwijder alleen kleine hoeveelheden materiaal per keer, zodat er niet te grote kieren tussen de deur en het deurkozijn ontstaan.

Installeer het deurbeslag

Volg de instructies van de fabrikant om het deurslot en de handgreep te installeren. Zorg ervoor dat het slot soepel werkt en de deur stevig afsluit. Open en sluit de deur meerdere keren om te controleren of het deurbeslag goed werkt.

Afdichten en isoleren

Breng afdichtingskit aan: gebruik een kitpistool om afdichtingskit rondom het kozijn aan te brengen. Dit voorkomt tocht en zorgt voor een betere isolatie. Als de kit onvoldoende tocht tegenhoud, gebruik dan tochtstrips rondom de deur.

Afwerking van je nieuwe voordeur

Schilder of beits de voordeur als dat nodig is. Laat de verf of beits goed drogen voordat je de deur volledig in gebruik neemt. Als je een aluminium buitendeur hebt aangeschaft is schilderen of beitsen uiteraard niet nodig.

Dat was het, succes met het vervangen van de voordeur!

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.