Klussen-Algemeen

Veilig Klussen | Tips & Tricks

veilig klussen

Veilig klussen doe je zo!

Veilig klussen als doe-het-zelver? Waar sommigen hard kunnen werken en veel handigheid bezitten kunnen anderen het klussen maar beter over laten aan de echte vakmannen. Jaarlijks zijn er ongeveer zo’n 130.000 ongevallen tijdens het klussen. De cijfers liegen er dus niet om, het is enorm belangrijk om op een veilige manier te klussen.  

Toch blijven we lekker stoïcijns doorgaan en proberen we onze huizen en tuinen zelf te verfraaien. Doorzettingsvermogen mag echter altijd beloond worden en daarom proberen we de wat meer onhandige klussers de helpende hand te bieden. 

In dit artikel geven wij een aantal handige tips die ieder doe-het-zelf project in goede banen zouden moeten leiden, van algemene tips voor het klussen tot tips omtrent veiligheid. 

Persoonlijke veiligheid

Wanneer je zelf aan de slag gaat met een van je klus- of hobbyprojecten dan moet je altijd zorg dragen voor je eigen en andermans veiligheid. Een ongelukje zit ook thuis, zelfs bij onschuldig ogende klusjes, in een klein hoekje. Hierdoor is het raadzaam om te zorgen voor de juiste voorbereiding en de juiste middelen. 

Het is aan te raden om te zorgen voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, afgekort ook wel PBM genoemd. De benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen verschillen per klusje, toch is het altijd handig om ze in bezit te hebben. Onder PBM verstaan we onder andere:

  • Hoofdbescherming – zoals veiligheidshelmen
  • Gehoorbescherming – zoals gehoorbeschermers
  • Gelaatsbescherming – zoals een vizier
  • Oogbescherming – zoals veiligheids- of lasbrillen
  • Ademhalingsbescherming – zoals gas- of stofmaskers
  • Handbescherming – zoals werkhandschoenen of medische handschoenen
  • Beenbescherming – zoals knie- of scheenbeschermers
  • Voetbescherming – zoals veiligheidsschoenen of zaaglaarzen
  • Valbescherming – zoals een veiligheidsharnas

Zorg er daarnaast altijd voor dat je het jezelf niet onnodig gevaarlijk maakt. Zet je ladder dus niet op gevaarlijke plekken en zorg altijd voor stabiliteit. Zorg ervoor dat je tools en gereedschap niet in het bereik van kinderen ligt. Zorg tevens altijd voor de juiste verzorgingsmiddelen zoals een uitgebreide EHBO-doos, mocht het toch mis gaan. 

mannen op bouwplaats

Creëer een veilige omgeving

De locatie waar je te werk gaat is net zo belangrijk als het bezitten van de juiste beschermingsmiddelen. Een simpel klusje in de woonkamer is immers minder riskant als bijvoorbeeld het schoonmaken van je dakgoot. 

Of je nu binnen gaat klussen of klussen in de tuin, zorg voor voldoende licht en ventilatie. Op deze manier kan je beter zien waar je mee bezig bent en zal je minder snel fouten maken. Ook ventilatie is belangrijk, met name wanneer je gaat werken met chemische stoffen of stoffen zoals lijm en verf. 

Binnen veilig klussen

Je zit wellicht al te denken, wat kan er binnen nou verkeerd gaan. Geloof ons, er kan genoeg verkeerd gaan. De meeste ongevallen gebeuren aan de handen en voeten, door een val of door een stroomschok. 

Een veel voorkomend ongelukje is tijden werk aan elektra. Een stroomschok kan bijzonder pijnlijk zijn en voor sommigen zelfs meer letsel opleveren. Zorg er dus altijd voor dat de stroom eraf ligt, check je meterkast en sluit de juiste groep af. 

Ook tijdens het boren moet je goed opletten, met name in de buurt van stopcontacten. Check met een spanningzoeker altijd even het stuk muur waar je gaat boren. Zo voorkom je dat je door een elektriciteitsdraad boort. 

Buiten veilig klussen

Ook wanneer je buiten gaat klussen zit een ongeluk in een klein hoekje, of je nu het gras gaat maaien of een boom gaat kappen. Ook hierbij is voldoende licht natuurlijk van belang, probeer het klussen dus zoveel mogelijk overdags en bij voorkeur bij zonlicht te doen. Tijdens de zomerzonnewende heb je gegarandeerd de langste dag van het jaar, ideaal voor klussen dus. 

Ook tijdens het opruimen kan je jezelf lelijk bezeren. Draag tijdens je tuinwerk dan ook altijd beschermende handschoenen. Zo voorkom je lelijke sneeën of ander letsel. 

We hopen dat dit artikel je motiveert om op een veilige manier te klussen. Zoals al vaker gezegd, een ongeluk zit in een klein hoekje en wij zien jouw project natuurlijk het liefst op een goede en veilige manier afgerond worden!

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.