Klussen-Algemeen

Tips voor het opknappen van je meubels

meubels opknappen

Meubels opknappen? Een opknapbeurt kan wonderen doen voor je meubels. Met onderstaande tips bereik je het fraaiste resultaat. 

Welke meubels kun je opknappen?

Het opknappen van meubels is de perfecte oplossing als je krap bij kas zit of simpelweg niets nieuws wilt kopen. Ook als je een steentje wil bijdragen aan het milieu, is het een goede optie. Door je meubels een nieuw leven in te blazen, verminder je je ecologische voetafdruk. 

Kijk goed rond in je huis welke meubels een (kleine) metamorfose kunnen gebruiken. Dit kunnen allereerst meubels zijn die hun beste tijd te lijken gehad. Gebruik je fantasie, want alleen al een likje verf kan er zomaar voor zorgen dat je meubel ineens een ware blikvanger wordt. Ook een ander kleurtje kan het item onherkenbaar maken. 

Heb je geen meubel staan die zich goed leent voor een opknapbeurt, maar heb je wel zin in een project waar een laag prijskaartje aan hangt? Zoek dan naar scherp geprijsde tweedehands meubels. Je bent dan nog steeds milieuvriendelijk bezig. Ook dit vergt af en toe wat verbeeldingskracht. Het staat tenslotte niet altijd even mooi uitgestald.

Schrijf een meubel niet meteen af, maar bedenk je eerst hoe het in jouw huis zou staan nadat je het helemaal naar je smaak hebt opgeknapt. Er zijn anno 2020 meer dan genoeg manieren om tweedehands pareltjes op de kop tikken: winkels die daar speciaal voor in het leven geroepen zijn, rommelmarkten, kringloopwinkels of online platforms, zoals Facebook en Marktplaats. 

De benodigdheden voor het opknappen van je meubels 

Je hebt gelukkig helemaal niet zoveel nodig voor het opknappen. Met verf en schuurpapier kom je al een heel eind. En als je je benodigdheden bij een budgetwinkel koopt, hoef je daar niet al te diep voor in de buidel te tasten. Zo blijft het project lief voor de portemonnee. Als je vaker meubels opknapt, is een schuurmachine een goede investering. Deze kun je met korting bij Toolmax scoren, zodat het alsnog geen gat in je budget slaat. 

De voorbereiding 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker in dit geval, want het voorbereiden kan redelijk tijdrovend zijn. Voor het beste resultaat maak je de meubels altijd eerst goed schoon. Anders hecht de verf namelijk niet goed en kan de verflaag afbladderen. Het schoonmaken kun je doen met ammoniak of speciale ontvetters. Na het ontvetten is het tijd om te schuren, dit kun je doen met schuurpapier of een schuurmachine. 

Het verven 

Is het meubel helemaal ontvet en geschuurd? Dan kun je gaan verven. Koop niet zomaar een pot met verf maar kijk goed naar het effect wat je ermee zou moeten bereiken. Begin met één laag en laat deze heel goed drogen. Zo zie je hoe het dekt en hoeveel lagen je nodig zal hebben, dat kan namelijk behoorlijk uiteenlopen. Het handigst is om buiten te verven, bijvoorbeeld in de tuin. Het droogt dan sneller en je hebt bovendien minder kans dat je andere pronkstukken in huis ongewild van verfspetters voorziet. 

Andere details veranderen 

Verven is uiteraard niet het enige wat je kunt doen om een meubel op te knappen of een andere look te geven. Zo kun je nieuwe knoppen of grepen scoren en deze erin schroeven of wieltjes onder een meubel plaatsen. 

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.