GereedschapKlussen-Algemeen

Spaanplaatschroeven: welk soort heb je nodig?

spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven nodig? Er bestaan zoveel gereedschappen en bevestigingsmaterialen en ze hebben allemaal een hele verschillende en specifieke functie. Vandaag nemen we de spaanplaatschroef onder de loep.

Bepaalde zaken in je leven neem je voor lief. Je zit op een stoel die waarschijnlijk met een bepaald soort schroef in elkaar is gezet en die werd dan weer bevestigd met een ring of moer. Al die onderdelen gaan naadloos in elkaar over en maken ongezien een belangrijk onderdeel uit van ons dagelijks leven.

Kortom, je denkt er helemaal niet aan totdat je ze eindelijk een keertje zelf nodig hebt. Dan moet je natuurlijk wel de specifieke soort gebruiken die voor jouw klus vereist is. Kies je namelijk voor de verkeerde, dan maak je de materialen die je gebruikt kapot of de bevestiging is straks niet in orde.

De spaanplaatschroef dus. Laten we eens even gaan kijken wat die voor jou zou kunnen betekenen.

Wat is een spaanplaatschroef?

Een andere naam die eraan wordt gegeven is universele schroef. Er bestaan verschillende varianten van, maar kenmerkend is dat ze zo scherp zijn dat voorboren van een gat vaak helemaal onnodig is. Universeel feit is wel dat je ze voorzien zijn van een pozidriv kruiskop (PZ) en dat je ze toepast op hout. Hier draaien ze vanwege hun grove winding en scherpe punt heel gemakkelijk in.

Verschillende schroeven

Ook al hebben we reeds de naam ‘universele schroef’ genoemd, wil dat niet zeggen dat beide ondersoorten inwisselbaar zijn. We maken onderscheid tussen:

Spaanplaatschroeven met schacht

Met schacht wordt bedoeld dat er nog een deel zonder schroefdraad onder de kop zit. Dit is het uitgelezen type om twee houten planken of andere onderdelen aan elkaar wilt koppelen zonder dat hier ook maar enige ruimte tussen komt te zitten.

Dankzij de ‘uitsparing’ bovenaan worden die twee losse delen stevig naar elkaar toe getrokken. Het inschroef draaimoment is laag en dankzij de gladde oppervlakte coating zijn ze heel gemakkelijk te bevestigen.

Spaanplaatschroeven zonder schacht

Wanneer er schroeven met schacht worden benoemd, moeten er ook exemplaren zonder bestaan. En dat klopt ook! Gebruik ze voornamelijk om houten objecten mee aan een wand of vloer te bevestigen. Los van het feit dat ze geen schacht hebben, komen ze qua eigenschappen redelijk overeen met hun soortgenoot. Ze hebben dezelfde schroefkop en het korte inschroef draaimoment.

Een verschil is dan weer dat je ze ook heel goed kunt gebruiken voor andere materialen. Denk hierbij aan spaanplaat, MDF platen, kunststof oppervlakken en dunne profielen van staal en metaal. Kortom, als we het hebben over verschillende doelen is de spaanplaatschroef zonder schacht een stuk veelzijdiger.

Hopelijk vind je dankzij deze informatie snel en gemakkelijk de schroef die je nodig hebt!

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Gereedschap