Klussen-Algemeen

Printkosten besparen in de bouwsector

printkosten-besparen

Besparen van printkosten in de bouw is niet het eerste waar je aan denkt. Maar er wordt veel geprint in de bouwsector. Zo worden bouwtekeningen geprint, maar ook administratieve zaken, zoals bijvoorbeeld facturen en offertes. Door digitaal werken neemt dit al wat af, maar alsnog wordt er veel geprint. En dit brengt kosten met zich mee. Deze kosten kunnen soms nog wel eens oplopen.

Dit is natuurlijk in de bouwsector niet de eerste kostenpost waar je aan denkt om op te bezuinigen, maar als je nagaat dat je soms tot wel 80% kunt besparen op deze kostenpost, dan ben je als bouwbedrijf wellicht toch geïnteresseerd om je hier eens meer in te verdiepen. In dit artikel laten we je zien hoe je gemakkelijk kunt besparen op printkosten. 

Originele versus niet originele cartridges en toners

We kennen originele en niet originele inkt. Originele inkt is inkt die ontwikkeld is door de fabrikanten van een printer. HP ontwikkeld bijvoorbeeld een HP Deskjet 2540 of een HP Deskjet 3630. Ze ontwikkelen dan inktpatronen die hierbij passen.

Bij het eerste voorbeeld horen bijvoorbeeld HP 301 patronen en bij het tweede voorbeeld HP 302 patronen. Dit geldt ook voor andere merken zoals bijvoorbeeld Canon of Epson. Zij ontwikkelen hun eigen inkt voor hun eigen printers. 

Op de printers verdienen deze partijen echter niet zoveel en daarom worden de prijzen van de cartridges en de toners wat opgekrikt. Dit is een speciaal verdienmodel.

Uiteraard lagen er al snel kapers op de kust want verschillende slimme gasten hadden door dat de prijzen van inkt veel te hoog waren. Ze gingen dus inkt ontwikkelen die compatible is met de printers van fabrikanten, maar deze inkt veel goedkoper aanbieden. Dit noemen we klooninkt of huismerk inkt. 

Print je als bouworganisatie dus nog met originele inkt, dan raden we je aan om op zoek te gaan naar klooninkt. 

Overige manieren om te besparen op printkosten

  1. Minder printen: Vaak wordt er in de bouw te pas en te onpas geprint. Probeer wat meer digitaal te werken en print alleen het broodnodige. 
  2. Dubbelzijdig printen: Als je dan al print, print dan dubbelzijdig. Dan bespaar je op papier. 
  3. Zwart-wit printen: Als je dan al print, print dan zwart-wit. Deze inkt is namelijk goedkoper dan kleuren inkt. 
  4. Op lagere kwaliteit printen. Soms heb je de mogelijkheid om de kwaliteit van een printje naar beneden te stellen. Dit kan bijvoorbeeld met Word. Hoe lager de kwaliteit van een printje hoe minder inkt er verbruikt wordt en dus hoe meer er bespaart wordt. 
  5. Lettertype: Ook het lettertype bepaald hoeveel inkt er verbruikt wordt. Het ene lettertype verbruikt namelijk meer inkt, dan het andere. Ecofont is een lettertype met kleine gaatjes in de letters. Deze zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar zorgen wel voor een besparing op inkt. Het bedrijf claimt een besparing van 50%. Wil je met dit lettertype printen, dan dien je wel een licentie aan te schaffen. Maar als je als bouworganisatie veel print, kan dit zeker interessant zijn. 

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.