Klussen-Algemeen

Onderhoud in een appartementencomplex: voor eigen kosten, of de VvE?

klus gereedschap

Woon je in een appartementencomplex als woningeigenaar, dan ben je waarschijnlijk ook lid van een vereniging van eigenaren, oftewel een VvE. Een VvE is een vereniging voor alle eigenaren binnen een complex en is verantwoordelijk voor het behartigen van gezamenlijke belangen.

Hierbij kan gedacht worden aan het maken van keuzes over de inrichting en het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes, schoonmaak, maar ook onderhoud.

Wil je onderhoud aan je woning uitvoeren, dan is het geen verkeerd idee om eerste te checken of en in welke mate die de verantwoordelijkheid van de VvE is.

Reparaties

Moeten er reparaties worden uitgevoerd binnen de woning, dan is dit meestal voor eigen kosten. Denk hierbij aan reparaties aan de vloer of muur, met name wanneer dit door een eigen fout is ontstaan.

In de splitsingsakte van de VvE kan gezien worden wat valt onder privé-eigendom en gezamenlijk eigendom. Wanneer er schade aan gezamenlijk eigendom is, zal dit in principe voor rekening van de VvE zijn. Dat is niet het geval bij privé-eigendom.

Hoewel dit op het oog een vrij duidelijke verdeling lijkt te zijn, kan het soms lastig te bepalen zijn. Denk hierbij aan lekkages. Dit moet met de VvE of de VvE beheerder besproken worden.

Schilderwerk

Schilderwerk is er bijvoorbeeld aan de kozijnen en deurposten. De buitenzijde van het pand en gemeenschappelijke deuren zijn in principe de verantwoordelijkheid van de VvE, ook kozijnen van de eigen woning.

De VvE zal in principe over een meerjarenonderhoudsplan beschikken. Hierin wordt vastgesteld wanneer deze klus moet plaatsvinden. Het is dus niet nodig om zelf de kozijnen te schilderen. Sterker nog, dit is soms niet eens geoorloofd. Bij een VvE wordt vaak gewerkt aan een uniform uiterlijk. Daarbij horen ook kozijnen met een specifieke kleur. Ga je de kozijnen zelf verven, dan gebruik je misschien een kleur die niet helemaal klopt.

Check daarom altijd bij de VvE (beheerder) wanneer schilderwerk gepland staat en wat de mogelijkheden zijn om zelf de klus uit te voeren.

Isolatie

Het aanbrengen van isolatie valt in veel gevallen onder verantwoordelijkheid van de VvE. Denk hierbij aan muur en vloerisolatie. Het zelf aanbrengen van isolatie kan bijvoorbeeld met tochtstrips. Niet alle isolatie mag zo maar zelf aangebracht worden.

Het is goed om vooraf de reglementen van de VvE door te nemen, zodat je zeker weet dat je de beoogde klussen mag uitvoeren en hiermee niet in de problemen komt.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.