Klussen-Algemeen

Mannen opgelet, de klusvrouw komt er aan

klusvrouw

Verbouwen door vrouwen

De klusvrouw is al jaren vertegenwoordigt in Nederland, maar het stigma is over het algemeen dat het mannen zijn die de klusjes doen. Terwijl in Nederland maar liefst 85% van de vrouwen wel eens thuis klust. Favoriet zijn behangen, dingen ophangen en schilderen. Bouwmarkten springen hier al jaren handig op in.

Waar voorheen de bouwmarkt vooral gericht was op gereedschap en bouwmateriaal, zie je nu in vrijwel elke bouwmarkt een woonafdeling bomvol sfeervolle accessoires voor in huis. Logisch want het zijn vooralsnog vooral de dames die zich bezig houden met de inrichting nadat de klus eenmaal geklaard is.

Waarom een klusvrouw?

Met dik 1,7 miljoen alleenstaande vrouwen in Nederland, is het niet zo gek dat steeds meer vrouwen zelf aan het klussen gaan. Het is niet prettig om voor elke klus hulp in te schakelen en bovendien kost het inhuren van klussers geld. Op internet zijn tegenwoordig heel veel filmpjes met voorbeelden te vinden. Dus waarom zou je het niet gewoon zelf proberen? Van de vrouwen met partner, denkt zelfs 22 % beter te kunnen klussen dan haar partner. En dan hebben we het nog niet eens over het inzetten van zwaar geschut.

Een kwart van alle vrouwen heeft er weinig vertrouwen in, wanneer er geklust moet worden door manlief met trilplaten, drilboren en ander zwaar bouwmateriaal. Dit gebrek aan vertrouwen heeft ook te maken met een andere manier van werken door vrouwen. Waar vrouwen zich meer uitgebreid laten informeren, inlezen en tutorials bekijken, zijn mannen geneigd gewoon direct van start te gaan.

Gereedschap voor vrouwen

Dat klussen niet meer alleen voor mannen is, zien we ook in het stijgend aantal vrouwelijke klusbedrijven. Er komen steeds meer vrouwelijke zzp-ers in de bouw. Er zijn zelfs franchiseorganisaties die speciaal op zoek zijn naar vrouwelijke franchisenemers. Een slimme zet, want in de praktijk blijken het vaak de vrouwen te zijn, die als opdrachtgever op zoek gaan naar een klusvrouw in plaats van een klusman. Zo hoeven ze geen onbekende man in huis te ontvangen.

Er is zelfs geprobeerd speciaal gereedschap voor vrouwen op de markt te brengen. Leuk geprobeerd, maar de stijlvolle, lichtgewicht, accuboormachines en roze hamers vielen niet echt in de smaak. De echte vakvrouw zit niet te wachten op een gereedschapskist vermomd als beautycase, bezaaid met Swarovski kristallen. De klusvrouw wil simpelweg kwalitatief hoogwaardig materiaal. Dan is het uiterlijk van het gereedschap volkomen onbelangrijk.

Het oog wil ook wat

Volgens de top vijf van meest voorkomende klusongelukken laten de meeste klussers wel eens iets op hun voet vallen. Het kopen van een goed paar werkschoenen is dan ook een must voor elke klusser. Waar het roze gereedschap voor vrouwen in de schappen blijft liggen, geldt dit niet voor het broodnodige veiligheidsmateriaal. Werkschoenen met stalen neuzen voor dames zijn bijvoorbeeld vaak lichter dan werkschoenen voor heren.

Ook zijn ze smaller van leest, wat bijdraagt aan een veel betere ondersteuning van de voet. Dat ze ook nog eens worden aangeboden in bloemetjesprint, is een leuk detail. Is de toekomst nu enkel klusvrouw gericht? Vermoedelijk zullen de vrouwelijke klussers tóch nog altijd in de minderheid blijven. Mannen zijn nou eenmaal sterker en daardoor beter in staat de fysiek zware klussen uit te voeren.

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.